Twijfel en Keuze... in de literatuur met Jannah Loontjens

Vrije Universiteit Amsterdam

Profileringsthema: Connected World

Lezing

In deze laatste aflevering van de lezingenserie Twijfel en keuze staat de literatuur en het schrijverschap centraal. Te gast is Jannah Loontjens, schrijfster en filosofe. Zij schreef, heel toepasselijk, het boek Misschien wel niet. Een meeslepende roman over de belangrijkste thema's van deze tijd - een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om te durven te kiezen.

JannahLoontjesOver Jannah Loontjens
Jannah Loontjens is in Denemarken geboren, ze groeide op in Zweden en Nederland. Zij schreef romans als Veel Geluk, Hoe laat eigenlijk en Misschien wel niet. Ook publiceerde zij dichtbundels als Varianten en Dat ben jij toch. Naast haar schrijverschap, doceert Loontjens filosofie en literatuuranalyse aan ArtEZ. Zie ook jannahloontjens.nl

Twijfel en Keuze
Loontjes-BoekTwijfel wordt in de Van Dale omschreven als een toestand van onzekerheid, gebrek aan vastheid t.a.v. hetgeen te doen of te geloven is. Keuze als de daad van kiezen, dat op zijn beurt omschreven kan worden als bij een gegeven aantal mogelijkheden zich tot één daarvan bepalen en beperken. Twijfel zien we in de geschiedenis bij allerlei personen: te denken is in de context van de Bijbel aan de twijfelende Thomas. En bij de filosofen aan Descartes - ook wel de vader van de moderne filosofie genoemd - die op zoek naar de waarheid besluit om aan alles te twijfelen. Twijfel kennen we allemaal, de een wellicht wat meer dan de ander. Twijfel komt ook meer naar voren naar mate er meer te kiezen valt. Speelt dat niet in onze maatschappij, waar tezelfdertijd van ons vaak wordt verlangd dat we een duidelijke en gemotiveerde keuze maken?

Toegang
Toegang: € 8,- aan de zaal te voldoen (VUverenigingsleden vrij)

In samenwerking met OSG Kortenhoef

Andere afleveringen van de debatreeks Twijfel en Keuze:
20 september 2015:     Twijfel en Keuze in de filosofie met Angela Roothaan: lees hier het verslag van deze lezing.
15 november 2015:      Twijfel en Keuze in de theologie met Matthias Smalbrugge
21 februari 2016:         Twijfel en Keuze in de medische praktijk met Bert Keizer