Waar blijft de ziel?

04-04-2016

20:00

Ruïnekerk, Raadhuisstraat 1, Bergen NH

Waar blijft de ziel?

Bert Keizer, filosoof en verpleeghuisarts

Vrije Universiteit Amsterdam

Profileringsthema: Connected World

Lezing

We zien graag bezieling, geestelijk leven in de wereld om ons heen. Vroeger waren we zelfs nog gretiger in dit opzicht. Toen dachten we dat zon, maan, sterren, donderwolken, bomen, planten, vulkanen en zelfs ziektes een ziel hadden.’ ( Bert Keizer)

Een lezing door Bert Keizer over zijn essay Waar blijft de ziel? dat hij schreef voor de Maand van de Filosofie (2012).
Bert Keizer vraagt zich af wanneer en waarom wij vinden dat plant, dier en mens al dan niet een ziel hebben, en of we die ook kwijt kunnen raken. En als wij een beschadigd brein hebben, zoals bijvoorbeeld bij dementerende patiënten, leidt dit dan ook tot een beschadigde ziel?

Volgens Keizer hebben we eeuwenlang gedacht dat de mensenziel het lichaam zou kunnen verlaten, waarmee ons voortleven na de dood geregeld was. Via een heel geleidelijk proces van wetenschappelijke ontdekkingen en de daarmee samenhangende culturele en geestelijke ontwikkelingen is de ziel na eeuwen voor anker gegaan in het brein. Sterker nog, sommigen beweren zelfs dat de ziel in het brein is opgegaan, en erin is verdwenen. Wij zijn ons brein.
Volgens Keizer is bewustzijn niet iets dat oplicht binnen een schedel, het is een aspect van een situatie waarin hersenen, lichaam en wereld samen bezig zijn. De ziel is iets wat we doen. Maar helemaal sluitend is deze ‘verklaring’ ook niet, vindt hij.

Een lezing en discussie in een zoektocht naar de vraag waar de ziel blijft. 
 
BertKeizer2Over Bert Keizer
Bert Keizer verwierf landelijke bekendheid met de bestseller Het refrein is Hein - Leven en sterven in een verpleeghuis. Hij schreef daarnaast boeken als Waar blijft de ziel, Onverklaarbaar Bewoond en Tumult bij de uitgang. Keizer is ook columnist van Trouw en van Medisch Contact. 
 
Toegang en aanmelden 
Tijd: 20.00 (inloop vanaf 19.30 uur)
Toegang: gratis, aanmelden niet nodig

Andere lezingen met Bert Keizer bij de VUvereniging:
21 februari in Kortenhoef over Twijfel en Keuze in de medische praktijk
16 december in Den Helder over Tumult bij de uitgang