Kunstmatige intelligentie, robotica en onze toekomst

Frank van Harmelen; Marcel Heerink

VUvereniging

Lezing

Een avond met twee lezingen over kunstmatige intelligentie, robotica en onze toekomst. Met wetenschappers Frank van Harmelen (VU) en Marcel Heerink (Hogeschool Windesheim).

Zelfdenkende machines
"Kunstmatige intelligentie kan zulke grote gevolgen hebben voor onze maatschappij dat we het hier nu al over moeten hebben", aldus Frank van Harmelen, hoogleraar Knowledge Representation & Reasoning aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Computers verslaan ons bij schaak, robotauto’s rijden door onze steden, Google Glass wordt gebruikt om mensen met autisme te leren gezichtsuitdrukkingen te ontcijferen. Het idee van intelligente computers bestaat al zo lang als de computer bestaat. Tegen de achtergrond van de successen van de zelfdenkende machine ligt het voor de hand te vragen te stellen als: wat zal de kunstmatige intelligentie in de toekomst brengen? Hoe houden we als mens controle?

Leven met robots
Marcel Heerink, lector Robotica aan de Hogeschool Windesheim, gaat in op de robotisering.
Robots zullen ons leven veranderen en we zullen dat gewoon gaan vinden. Ze zullen niettemin een diepe impact op ons dagelijks leven hebben. We gaan sociale relaties met ze aan, van ze houden, haten en blij met ze zijn. Maar wat zijn de ethische, juridische en psychologische aspecten van deze ingrijpende verandering van onze samenleving?

Sprekers
  • Frank van Harmelen is hoogleraar Knowledge Representation & Reasoning aan de VU en o.a. lid van de Commissie Ethische, juridische en veiligheidsaspecten Big Data en Informaticaonderzoek. Lees ook zijn zienswijze in het FD artikel over kunstmatige intelligentie en moraliteit.
  • Marcel Heerink is lector Robotica aan de Hogeschool Windesheim Flevoland en hoogleraar aan de LaSalle University in Barcelona/Almere. Hij doet onderzoek en leidt projecten op het gebied van sociale robots in zorg en educatie en verdiept zich in de relaties van mensen met robots.

19.30 – 20.00 uur     Inloop/ontvangst
20.00 – 20.10 uur     Opening door Andries Greiner, VUvereniging
20.10 – 20.50 uur     Lezing door Frank van Harmelen
20.50 - 21.10 uur     Lezing door Marcel Heerink