On The Roof Film Festival 2017

05-09-2017 | 08-09-2017

Vrije Universiteit, Dak hoofdgebouw

On The Roof Film Festival 2017

VUvereniging

Overig

Overig


Films die jouw kijk op de wereld veranderen

Bestel kaarten en reserveer in je agenda: Het On the Roof Film Festival op het dak van de VU van 5 t/m 8 september 2017. Vier avonden de nieuwste films uit de wereldcinema bekijken in de open lucht, met panoramisch uitzicht over Amsterdam.

Sustainable edition

Tijdens de week van het festival staat op de VU het thema Science for Sustainability centraal. Op de campus worden samen met IVM en Green Office allerlei sustainable activiteiten georganiseerd: discussies over innovatieve duurzame initiatieven, masterclass over het politieke klimaatdebat, duurzame lunch en films. Bekijk het hele programma onderaan deze pagina.

Algemeen programma

17.30 Dak open en eten  |  19.00 Muzikaal optreden  |  19.45 of 20.30 Gesprek over de film of programma Science for Sustainability  |  20.45 Film  |  22.45 Eind

Prijzen tickets

Studenten en leden VUvereniging: €7,00, met eten €11,50
Medewerkers VU: €9,50 (altijd met eten)
Overige bezoekers: €12,50, met eten €19,00
Bekijk hieronder het hele programma en volg ons natuurlijk op Facebook.

17.30 uur
Dak open & Eten
: Vegetarische lasagne met verschillende groentes en blauwe kaas, met daarbij een tomaten-rucola salade

19.00 - 19.30 uur
Isaac & Friends
Singer-songwriter Isaac Bullock stelt elke dag een muzikale vriend aan ons voor. Dit keer de Amerikaanse zanger Markus Mann die vanuit zijn diverse culturele achtergronden soul, neo-soul, funk, rock en folk speelt.

Isaac_BullockMarkus_Mann
19.45 - 20.30 uur
Talkshow Science for Sustainability
Op campus van de Vrije Universiteit Amsterdam worden innovatie oplossingen voor een duurzame wereld bedacht en ingevoerd. Van het gebruikmaken van zonne-energie tot nieuwe vormen van onderwijs. Presentator Marco Visscher gaat met diverse mensen van de universiteit in gesprek over wat zij doen om te vernieuwen. Volgens regisseur Josh Fox van de openingsfilm van het On The Roof Film Festival hebben we ‘morele verbeelding’ nodig om een duurzamere wereld te realiseren. Hoe brengen we het klimaatvraagstuk onder de aandacht van een groter publiek: peinzend over de dreiging of hoopvol over de kansen?


Over de sprekers:

Marco_Visscher
Marco Visscher is journalist en samensteller van Tegengeluid, een nieuwsbrief over controversiële opiniestukken. In 2017 verscheen het boek Ecomodernisme, waarin hij met zes andere journalisten de belangrijkste ideeën behandelt uit het ecomodernisme, een opkomende stroming van pragmatische natuurliefhebbers en vooruitgangsdenkers.
Roebyem_Anders
Roebyem Anders studeerde Economie en Politicologie aan de UvA en aan de University College of London. Ze is naast auteur ook medeoprichter van Sungevity, een leverancier van zonnepanelen die de missie voor een schonere wereld combineert met de kracht van lokaal ondernemerschap. Roebyem is ook gastdocent op de VU.
Lisanne_Brummelhuis
Lisanne Brummelhuis is momenteel werkzaam bij Sungevity. Ze ontwierp in 2015 tijdens haar studie aan de VU een verplaatsbaar oplaadpunt in een oude zeecontainer waarmee mobiele apparatuur kan worden opgeladen. Dit oplaadpunt dat ook als koelbox kan worden gebruikt werkt op zonne-energie.
Pieter_van_Beukering
Pieter van Beukering is docent Environmental Economics bij de Faculteit der Bètawetenschappen van de VU. Hij eerste VU-prijs voor innoverend onderwijs in 2015. Pieter is de trekker van het thema Science for Sustainability op de VU.
Josja_van_der_Veer
Josja van der Veer studeerde Sociale Geografie aan de UvA. Ze is als directeur van de Facilitaire Campus Organisatie van de VU verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma Duurzame Dienstverlening (energiebeheer) op de campus.
Hanna_DijkstraHanna Dijkstra studeerde Environment and Resource Management VU. Momenteel werkt zij als junior researcher op het ‘Institute for Environmental Studies (IVM)’ aan verschillende onderzoeksprojecten over milieuproblematiek, vaak in samenwerking met de Wereld Natuur Fonds (WNF).
20.45 - 22.45 uur bestel_kaartjes
Film How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change  Oscar genomineerde regisseur Josh Fox (Gasland) onderzoekt in deze documentaire de klimaatverandering. Hij gaat langs twaalf landen verspreid over alle continenten. De film biedt een persoonlijke kijk van Josh Fox op de ‘grootste bedreiging die de aarde ooit gekend heeft’. “Met deze film sturen we ons vertrouwen de wereld in en dat komt op een overweldigende manier naar ons terug”, aldus Josh Fox in Down To Earth Magazine.
| USA | 2016 | 125’ | Engels gesproken | geen ondertiteling

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Changebestel_kaartjes
Oscargenomineerde regisseur Josh Fox onderzoekt in deze documentaire de veelbesproken klimaatverandering. 
Bekijk de trailer

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

17.30 uur
Dak open & Eten: Veggie paella met venkel, artisjok en tuinerwten of paella met kip, daarbij een groene salade met olijven

19.00 - 19.30 uur
Isaac & Friends
Singer-songwriter Isaac Bullock, die communicatiewetenschapen studeerde aan de VU, treedt op. Deze muzikale duizendpoot heeft op tal van podia op de VU en in Amsterdam- en omstreken gestaan.
Isaac_Bullock

20.30 - 20.45 uur
Inleiding bij de film door Bas Heijne

Bas_HeijneInwijdingsrituelen markeren belangrijke ontwikkelingen in een mensenleven. De overgang van kind naar man en vrouw is in vele culturen met rituelen omgeven. Ze markeren de nieuwe mogelijkheden en verantwoordelijkheden van volwassen zijn. In Nederland kennen we deze rituelen nauwelijks nog. Wat kunnen we leren van de rituelen die in Zuid-Afrika nog altijd bestaan?
Bas Heijne, columnist bij NRC en Vrije Schrijver aan de VU, verzorgt een inleiding bij The Wound. Hij stuitte op dit onderwerp toen hij zich verdiepte in het leven van Nelson Mandela, die over dit ritueel schreef in zijn biografie. In september verschijnt het nieuwe essay De Wereldverbeteraars van Bas Heijne, over Ghandi, King en Mandela.

20.45 - 22.15 uur    bestel_kaartjes
Film The Wound
Een bijzonder intense film van regisseur John Trengrove, waarin met een antropologische blik gekeken wordt naar inwijdingsritueel van jongens tot mannen in Zuid-Afrika. In de Ulwaluko traditie worden de jongens besneden, waarna ze enkele weken in hutten moet verblijven. Fabrieksarbeider Xolani, gespeeld door gay activist Nakhane Touré, is begeleider tijdens de Ulkwaluko. De 16-jarige Kwanda uit Johannesburg wil niets van deze initiatie weten. Maar juist hij ontdekt Xolani’s geheim, hij is homo. Sinds Nelson Mandela over dit ritueel schreef in zijn biografie, is dit een veel bediscussieerd thema geworden.
|Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Australië | 2016 | 88’ | XHOSA gesproken| Engels ondertiteld

22.15 - 22.45 uur
Praat na met Bas Heijne over de thema’s uit de film. Wat valt jou op en spreekt je aan?

The Woundbestel_kaartjes
Een bijzonder intense film van regisseur John Trengrove over het inwijdingsritueel van jongens tot mannen in Zuid-Afrika.
Inleiding en nagesprek door Bas Heijne, columnist NRC en Vrije Schrijver van de VU
Bekijk de trailer

The Wound

17.30 uur
Dak open & Eten: Chili op basis van zoete aardappel, paprika, kidney- en chilibonen, geserveerd met tortilla-chips. Of met gehaktballetjes in tomatensaus, indien gewenst. Daarbij creme fraiche, ijsbergsla & koriander.

19.00 - 19.30 uur
Isaac & Friends
Singer-songwriter Isaac Bullock stelt elke dag een muzikale vriend aan ons voor. Dit keer Benjamin Fro, een Amsterdamse rapper die op dansbare beats filosofische -en maatschappelijke onderwerpen aansnijdt.
Isaac_Bullock
Benjamin_Fro
20.30 - 20.45 uur
Inleiding bij de film door Mounir Samuel
Mounir_SamuelDe sociale revoluties en maatschappelijke veranderingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in de recente jaren staan bij velen nog op het netvlies gebrand. De film Mawlana laat zien dat het debat over de verhouding tussen religie en staat nog zeer actueel is. Wat als religie, geld en macht een gevaarlijke combinatie vormen?
Mounir Samuel, schrijver en Midden-Oostendeskundige, praat je bij over de grote uitdagingen waar Egypte mee te maken heeft. Hij is gefascineerd door de sociale revoluties en minderheden-issues. In Mozaïek van de revolutie doet hij verslag van “een revolutie die ons allen raakt.” Recent verscheen Liefde is een rebelse vogel, een roman die er over gaat dat ieder mens een verhaal met zich meedraagt, maar wie durft zijn ware gezicht te tonen?

20.45 - 22.45 uur bestel_kaartjes
Film Mawlana
In Egypte stonden er voor deze politieke thriller Magdy Ahmed Aly lange rijen voor de bioscopen, maar bij de religieuze autoriteiten viel Mawlana niet in goede aarde. De jonge sjeik Hatem doorloopt een opmerkelijke carrière: van prediker tot tv-beroemdheid. Hij werkt mee aan een programma waarin hij geestelijke vragen beantwoordt van de kijkers. Dankzij zijn gevoel voor ironie wordt de welbespraakte Hatem steeds populairder bij een groot publiek. Van fundamentalisme moet hij niets weten. En dat trekt de aandacht van allerlei schimmige krachten.
| Egypte | 2016 | 130’ |ArabIsch gesproken | Engels ondertiteld

22.45 - 23.15 uur  
Praat na met Mounir Samuel over de thema’s uit de film. Wat valt jou op en spreekt je aan?                                                     

Mawlana (The Preacher)bestel_kaartjes
Een politieke thriller over de opmerkelijke carrière van de jonge sjeik Hatem, van prediker tot tv-beroemdheid.
Inleiding en nagesprek door Mounir Samuel, schrijver en Midden-Oostendeskundige. 
Bekijk de trailer

Mawlana

17.30 uur
Dak open & Eten: Beluga linzen & couscous met pompoen & gedroogde vruchten, geserveerd met falafel met een yoghurt-dip of met een merquez hamburgertje. Daarbij frisse komkommer salade.

19.00 - 19.30 uur
Isaac & Friends
Singer-songwriter Isaac Bullock stelt elke dag een muzikale vriend aan ons voor. Dit keer Nathaniel Klumperbeek, zanger en basgitaar virtuoos die een mix van latin-rock, reggae en ska speelt.

Isaac_BullockNathaniel_Klumperbeek
19.45 - 20.30 uur
Masterclass Klimaatdebat in Nederland
Het klimaat is een politiek gevoelig onderwerp. Hoe is dat zo gekomen? Wie gaat het debat over het klimaat verbeteren? René Leegte, voormalig Tweede Kamerlid, geeft een masterclass over het klimaatdebat en legt daarin uit hoe democratie achter de schermen werkt. Hoe kunnen jonge mensen van zich laten horen, ook achter de schermen van de klimaatlobby? Immers gaat het klimaat over de toekomst, hún toekomst.
Een studentpanel onder leiding van moderator Suzan Doodeman reageert op de masterclass. Hoe, waarover en met wie moet volgens hen het debat gevoerd worden?

Over de sprekers:
René_Leegte
René Leegte was tussen 2010 en 2015 fractiewoordvoerder energie en buitenlandse handel voor de VVD in de Tweede Kamer. Als lid van de Tweede Kamer was René Leegte betrokken bij kwesties rondom de gaswinning in Groningen. Eerder was hij commercieel directeur bij AgroFair en manager milieu en duurzaamheid bij Advies- en ingenieursbureau DHV. Nu werkt hij voor lobbyorganisatie Publieke Zaken.
Suzan_Doodeman
Suzan Doodeman studeerde onder meer Religiewetenschappen aan de VU. Ze is mede-eigenaar van Firma Hoe Dan Wel. Suzan organiseert onder meer het traineeprogramma SocialStart, dé plek waar jonge sociaal ondernemers en maatschappelijke organisaties samenwerken.
Ruben_Boyd
Ruben Boyd studeert Kunstmatige Intelligentie en is oprichter van studenten onderzoek platform De Focus.
Neele_van_den_Bongardt
Neele van den Bongardt studeert Environment & Resource Management en is Manager van de Green Office op de VU.
Ergun_Celik
Ergün Çelik studeert Farmaceutische Wetenschappen en is actief voor debatplatform IDEA NL.
20.45 - 22.30 uur bestel_kaartjes
Film Newton
Deze cynische politieke komedie steekt de draak met de democratie in India. De jonge ambtenaar Newton Kumar moet in de deelstaat Chhattisgarh, een afgelegen gebied in Centraal-India, een stembureau voor 76 stemgerechten leiden. Het jungle gebied wordt al jaren regelmatig geteisterd door schermutselingen tussen het Indiaanse leger en de communistische guerrillabeweging. Ondanks deze niet ideale situatie wil Newton zijn ambt goed vervullen. Zijn houding wekt de irritatie van de lokale legercommandant Atma Singh op. Met de lokale bevolking die totaal niet in de verkiezing geïnteresseerd is, levert regisseur Amit Masurkar een film vol humoristische en krankzinnige taferelen.

| India | 2017 | 106’ | HINDI gesproken | Engels ondertiteld

Newtonbestel_kaartjes
Politieke komedie over de jonge ambtenaar Newton die in een afgelegen gebied in Centraal-India een stembureau moet leiden.   
Bekijk de trailer

Newton


emptyCampagne Green Office VU: Water and You
GO_waterGreen Office VU staat elke dag tijdens het On The Roof Filmfestival in de centrale hal van het Hoofdgebouw met een campagne voor bewust waterverbruik.
Waterschaarste is een groeiend probleem. Hoeveel water gebruik jij dagelijks - rekening houdend met de producten die je gebruikt? Green Office VU nodigt je uit je water footprint te meten, te leren over problemen en oplossingen en hoe je je footprint kunt verbeteren. En omdat het de begin van het nieuwe (academisch) jaar is, is het ook tijd voor goede voornemens: Hoe ga je tijdens dit jaar je water verbruik reduceren? Maak een belofte en we belonen je met een cadeau!

  GO_logo


Maandag 4 september14.15 - 16.30 uur
Opening Academisch Jaar van de Vrije Universiteit Amsterdam
DUN IJS!
Hoe kan wetenschap helpen?
‘Het nieuwe kabinet moet een duidelijk klimaatbeleid gaan voeren voor de lange termijn.’
Die boodschap had de top van het Nederlandse bedrijfsleven na een driedaagse excursie in het Noordpoolgebied. De trip werd georganiseerd door documentairemaker Bernice Notenboom. Het lukte haar deze topmanagers te overtuigen door ze met eigen ogen te laten kijken naar smeltend poolijs.
Meer informatie vu.nl/oaj.

18.00 - 20.30 uur  
Film debat: Before the flood
Stel je krijgt de kans om de waarheid over de klimaatverandering te weten – zou je dat willen? In Before the flood van National Geographic, gaat acteur Leonardo DiCaprio als VN afgezant voor de Vrede op reis langs vijf continenten en het noordpoolgebied waar hij zelf de klimaatverandering kan ondervinden. Hij gaat op expeditie met wetenschappers die de realiteit van de klimaatverandering aan het licht brengen en  ontmoet politici die tegen het gebrek aan acties voor het behoud van het klimaat vechten. Maar dat is niet alles, de Amerikaanse acteur ontmaskert ook de misleidende campagnes die door machtige belangengroeperingen worden opgezet om het publiek te doen twijfelen aan de realiteit van de urgentie van de klimaatcrisis. Dankzij ongekende toegang tot wereldleiders zoekt DiCaprio naar hoop in tijden van toenemende catastrofale berichtgeving.  
Een speciale vertoning van Before the flood voor alle studenten die duurzaamheidsstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam volgen.

Achteraf  vindt een discussie plaats onder leiding van Marjan Minnesma (directeur van Urgenda) en Pieter van Beukering (VU Institute for Environmental Studies). Wat is er nodig om leiderschap te nemen in duurzame ontwikkelingen?
Marjan_Minnesma
Pieter_van_Beukering
Debat en film: Engelstalig
Toegang: gratis, aanmelden niet nodig
Locatie: KC07, Hoofdgebouw VU
Dinsdag 5 september
12:45 - 13:30 uur
Opening expositie Whole Earth

De foto expositie Whole Earth, die speciaal voor universiteiten is gemaakt en de wereld rondreist, komt naar de VU en daarmee voor het eerst naar Nederland. De tentoonstelling stelt de vraag naar duurzame oplossingen voor problemen als klimaatverandering en opent het debat over de toekomst. Studenten en hun docenten worden aan de hand van stellingen uitgedaagd om vanuit verschillende universitaire disciplines hun talenten te gebruiken voor een wereldwijde agenda voor een sustainable wereld.
De tentoonstelling wordt geopend door Mark Edwards, samensteller van de expositie.

Locatie: Campusplein Hoofgebouw VU
Toegang: gratis
Woensdag 6 september

12.45 - 13.30 uur 
Nog groener! Q&A met Jan Terlouw & Roos van Rijswijk

De bekende slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ is nog altijd actueel. Klimaatverandering gaat ons allemaal aan en iedereen kan er wat aan doen, ook jij! Wil je weten hoe? Ga dan in gesprek met Jan Terlouw en Roos van Rijswijk over hoe ook jij gemotiveerd kan raken om duurzamer te leven!
Deze week verschijnt het boek Nog groener! van Roos van Rijswijk, waarin zij praktische tips geeft voor een duurzamer leven. Van apps voor je smartphone tot tips voor milieuvriendelijker met vakantie gaan. Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw roept in dit boek studenten op om verantwoordelijkheid te nemen voor het klimaat. “Besef dat dit om jouw toekomst gaat en draag uit dat je het klimaat belangrijk vindt.” De Q&A wordt gepresenteerd door Tabitha Saliba, medeoprichter van de Green Office op de VU.

Over de sprekers:

Jan_Terlouw
Jan Terlouw is schrijver en politicus. Hij zat in de kamer voor D66 en was vicepremier van Nederland (1981-1982). Eind 2016 hield hij in De Wereld Draait Door een indrukwekkend pleidooi voor een duurzamer samenleving, waarin hij sprak over het ‘touwtje uit de brievenbus’. Begin dit jaar kwam hij terug in het televisieprogramma om een manifest te presenteren dat opgesteld en ondertekend is door tien politieke jongerenorganisaties.
Roos_van_Rijswijk
Roos van Rijswijk is schrijver en literatuurwetenschapper. Ze is bekend van haar columns voor Ad Valvas en ontving in 2016 de Anton Wachterprijs voor haar debuutroman Onheilig. In 2017 schreef ze het boek Nog groener. Duurzaam door je studententijd.
Tabitha_Saliba
Tabitha Saliba studeerde Rechten aan de VU. Ze was in haar studietijd medeoprichter van de Green Office. Tabitha staat in de lijst van de Top 100 van duurzame jonge koplopers van Nederland. Ze werkt nu op het gebied  van duurzaamheid bij de Gemeente Amsterdam.
Toegang: gratis, aanmelden niet nodig
Locatie: Centrale hal, hoofdgebouw VU
Donderdag 7 september
13.00 - 14.45 uur
Rondleiding Energiecentrum VU

Ga mee met deze unieke rondleiding en leer meer over het sustainable energiebeleid van de VU. Het Coördinatie Centrum Energie (CCE bv) van de VU levert energie aan zowel de campus van de Vrije Universiteit (VU) als aan het Medisch Centrum (VUmc). Om een zo hoog mogelijk niveau van duurzaamheid te bereiken wordt bijvoorbeeld groene energie aangekocht en wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken zoals ‘koude uit de Nieuwe Meer’ en warmte- en koude opslag in de bodem. Naar een korte presentatie over de CCE volgt een rondleiding door de manager.

Aanmelding verplicht via: ontheroofff@vu.nl o.v.v. 'Aanmelding rondleiding Energiecentrum'.
Verzamelpunt: Hal Hoofdgebouw VU
Aantal plaatsen: 10
13.00-14.45 uur
Rondleiding Botanische Tuin Zuidas

Weet jij eigenlijk waar de Botanische Tuin van de VU ligt? En wat er groeit? Het team van de Botanische Tuin Zuidas nodigt je uit voor een rondleiding waarin je de verborgen parels ontdekt in deze oase van rust. Heb je een bijzondere interesse? Laat het weten aan de rondleider dan past hij/zij de rondleiding aan.

Aanmelding verplicht via: ontheroofff@vu.nl o.v.v. ‘Aanmelding rondleiding Botanische Tuin’.
Verzamelpunt: Balie Centrale hal VU van het hoofdgebouw.
Aantal plaatsen: 10-25
Vrijdag 8 september
12:45-13:30 uur
360° Sustainability Lunch

Hoe denk jij over duurzaamheid? Studentenverenigingen en Green Office organiseren een lunch voor studenten om ideeën over een betere en meer sustainable wereld met elkaar te delen en uit verschillende perspectieven te bekijken. Heb jij innovatieve ideeën, kom ze delen! Wil je weten hoe je binnen en buiten je studie kunt bijdragen, kom, eet en luister mee! Een lunch vol discussie, presentaties en uiteraard duurzaam eten.

Locatie: Daktuin Hoofdgebouw VU
Aanmelden bij: Green Office VU
Aantal plaatsen: 50