Museumnacht met Bas Heijne

Bas Heijne

VUvereniging

Lezing

Bas Heijne gaat 4 november met studenten, publiek en een gastspreker tijdens de Museumnacht in De Nieuwe Kerk Amsterdam in debat over de vraag: ’in hoeverre ben je uniek als mens?’ Een vraag ingegeven door de tentoonstelling We Have a Dream in de Nieuwe Kerk over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de 20e eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen. Welke inspiratie ontlenen studenten van nu aan de revolutionaire visies en burgerlijke ongehoorzaamheid van wereldverbeteraars als Gandhi, King en Mandela?

Bas Heijne is gedurende collegejaar 2017-2018 Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit Amsterdam en schreef het essay De wereldverbeteraars bij de tentoonstelling.

Uniek aanbod voor VUverenigingsleden
Het evenement is een gezamenlijk initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam, VUvereniging en De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het maakt onderdeel uit van het programma dat De Nieuwe Kerk aanbiedt gedurende de Museumnacht op 4 november. VUvereniging mag 25 kaarten vergeven onder haar leden. Zij worden op de gastenlijst van De Nieuwe Kerk gezet voor het debat en kunnen tevens kosteloos de tentoonstelling We Have a Dream bezoeken.
Aanmelden kan via e-mail  vereniging@vu.nl , o.v.v. aanmelding museumnacht met Bas Heijne.
Vermeld in de mail: je voorletters, je achternaam en het liefst ook het lidmaatschapsnummer.
Voorwaarde voor het verkrijgen van een vrijkaart is dat je lid bent van VUvereniging. Niet leden kunnen een kaartje kopen via museumnacht.
Je krijgt van ons bericht als je in aanmerking komt voor een vrijkaart. Vrijkaarten worden vergeven op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Op de website wordt kenbaar gemaakt als de vrijkaarten vergeven zijn.

We have a dream
We Have a Dream is een tentoonstelling (van 16 september 2017 tot 4 februari 2018) over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, maar riepen ook felle kritiek en tegenstand op. Twee van hen werden vermoord om hun opvattingen en activisme. Het publiek beleeft hun wereld, het onrecht en de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. En de bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de kantelmomenten in hun levens? Hoe maakten zij het verschil en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn de wereldverbeteraars van nu?

Essay Wereldverbeteraars
In het essay, getiteld Wereldverbeteraars, onderzoekt Heijne wat de betekenis van Gandhi, King en Mandela is in onze tijd. Niet alleen hebben ze een bepalende rol gespeeld in de vrijheids- en emancipatiebewegingen in India, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, maar door hun moed, onverzettelijkheid en humaniteit gelden zij ook vandaag nog als voorbeelden voor de hele mensheid. Hoe bieden hun daden en gedachten ons nog altijd inspiratie in een steeds verder gepolariseerde wereld? Is hun status onomstreden? Wereldverbeteraars is een ontmoeting van drie grote humanisten met een van de beste essayisten van Nederland.