Museumnacht met Bas Heijne

Bas Heijne

VUvereniging

Lezing

Bas Heijne, Vrije Schrijver VU, gaat 4 november met studenten, publiek en gastsprekers tijdens de Museumnacht in De Nieuwe Kerk Amsterdam in debat over de vraag: ’in hoeverre ben je uniek als mens?’ Een vraag ingegeven door de tentoonstelling We Have a Dream in de Nieuwe Kerk over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de 20e eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen. Welke inspiratie ontlenen studenten van nu aan de revolutionaire visies en burgerlijke ongehoorzaamheid van wereldverbeteraars als Gandhi, King en Mandela?

Met medewerking van: VU-studenten Kiza Magendane (Economie) en Nadine Hoen (John Stuart Mill College). Als gasten activist Jerry Afriyie (Stichting Nederland Wordt Beter), journalist Nadia Ezzeroili (De Volkskrant), Marlies Kleiterp (hoofd tentoonstellingen De Nieuwe Kerk) en onderzoeker Wayne Modest (Nationaal Museum voor Wereldculturen en VU).

Bas Heijne is gedurende collegejaar 2017-2018 Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit Amsterdam en schreef het essay De wereldverbeteraars bij de tentoonstelling.

Vrijkaarten voor VUverenigingsleden
De 25 vrijkaarten voor verenigingsleden zijn inmiddels vergeven.
Gewone kaarten kunnen worden verkregen via Museumnacht.

We have a dream
We Have a Dream is een tentoonstelling (van 16 september 2017 tot 4 februari 2018) over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, maar riepen ook felle kritiek en tegenstand op. Twee van hen werden vermoord om hun opvattingen en activisme. Het publiek beleeft hun wereld, het onrecht en de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. En de bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de kantelmomenten in hun levens? Hoe maakten zij het verschil en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn de wereldverbeteraars van nu?

Essay Wereldverbeteraars
In het essay, getiteld Wereldverbeteraars, onderzoekt Heijne wat de betekenis van Gandhi, King en Mandela is in onze tijd. Niet alleen hebben ze een bepalende rol gespeeld in de vrijheids- en emancipatiebewegingen in India, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, maar door hun moed, onverzettelijkheid en humaniteit gelden zij ook vandaag nog als voorbeelden voor de hele mensheid. Hoe bieden hun daden en gedachten ons nog altijd inspiratie in een steeds verder gepolariseerde wereld? Is hun status onomstreden? Wereldverbeteraars is een ontmoeting van drie grote humanisten met een van de beste essayisten van Nederland.