Voltooid leven

20-02-2018

20:00 uur

Jachtlaankerk, Jachtlaan 143, Apeldoorn

Voltooid leven

Bert Keizer

VUvereniging

Overig

Lezing

Lezing van Bert Keizer, schrijver, gepensioneerd arts en werkzaam in de Levenseinde kliniek, over aspecten van en discussies over voltooid leven, palliatieve zorg en levenseinde.

Bert_Keizer_foto_Annette_Kempers"De 19e-eeuwse hygiënisten hebben ervoor gezorgd dat wij gezond ouder kunnen worden: gezonde voeding en een schone omgeving. Sterfbedden kennen we niet meer, wel ziektebedden. De palliatieve zorg, waarbij de nadruk ligt op een comfortabel levenseinde, is in opkomst. Over het algemeen kun je zeggen dat een specialist tot een diagnose wil komen en de verpleeghuisarts vooral palliatieve zorg wil verlenen, zodat de patiënt comfortabel mag overlijden. Als er menselijker wijze geen genezing meer mogelijk is, dan is er ruimte voor een liefdevolle begeleiding naar het einde."
(fragment uit de lezing van 25 oktober 2017)

Maatschappelijke discussie

De maatschappelijke interesse en de discussie rondom het voltooid leven wordt vaak gevoerd. Kent de autonomie / het zelfbeschikkingsrecht van de mens grenzen? Wie of wat bepaalt wat een "voltooid leven" is? Is de huidige wetgeving afdoende voor wie zijn leven voltooid acht? Hoe te handelen bij psychiatrische patiënten en dementerenden indien zij aangeven hun leven te willen beëindigen en daarbij hulp vragen? Wat is de waarde van een wilsverklaring (mensen kunnen van mening veranderen).

Over Bert Keizer
Bert Keizer verwierf landelijke bekendheid met de bestseller Het refrein is Hein - Leven en sterven in een verpleeghuis. Hij schreef daarnaast boeken als Vroeger waren we onsterfelijk, Waar blijft de ziel, Onverklaarbaar Bewoond en Tumult bij de uitgang. Keizer is ook columnist van Trouw en van Medisch Contact. Lees hier een interview dat Bert Keizer onlangs gaf aan dagblad Trouw: 'Ik ben geen moordenaar.'

Toegang en aanmelden
Tijd: 20.00-22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)  
De toegang is vrij.
Aanmelden gewenst via e-mail: verdieping.in.west@gmail.com


In samenwerking met ‘Verdieping in West’ (PKN Apeldoorn)