De democratische politiek van militaire interventies

15-03-2018

16:00 - 17:30

Vrije Universiteit, hoofdgebouw ruimte 1A32, De Boelelaan 1105, 1081HV Amsterdam

De democratische politiek van militaire interventies

Wolfgang Wagner

VUvereniging

(vanaf 15:30 inloop met koffie en thee)

Wolfgang WagnerSpreker
: Wolfgang Wagner, hoogleraar Internationale Veiligheid VU en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe minorprogramma Peace and Conflict Studies.

Democratie en veiligheids- en defensiebeleid worden vaak als onverenigbaar gezien. Het eerste vraagt om transparantie en dialoog, het laatste om geheimhouding, snelle besluitvorming en soms zelfs misleiding.
In deze eerste lezing onderzoekt Wolfgang Wagner de democratische beslissingen om militaire missies in te zetten, zoals in Afghanistan, Bosnië, Irak, Libië en Mali. Hij laat daarbij zien dat Westerse democratieën zeer verschillen met betrekking tot de democratische controle van militaire interventies. Bovendien stelt hij dat de politieke debatten hierover vergelijkbaar zijn in verschillende Westerse democratieën.

De lezing besluit met een discussie over hoe rechts-populistische partijen zichzelf positioneren met betrekking tot dit probleem, en wat dit betekent voor de toekomst van Westers interventionisme.

Gespreksleiding: Willem Schoonen, voorzitter VUvereniging.
De voertaal is Engels.

Een certificaat van deelname wordt uitgereikt als je alle lezingen hebt bijgewoond (registratie op evenement noodzakelijk).

Toegang & Aanmelden
Toegang is gratis.
Aanmelden gewenst via het aanmeldformulier.

Meer lezingen:

Bekijk alle beschikbare informatie over de lezingen van 5 april, 17 mei en 7 juni.