Ethiek en de zorg voor ouderen

15-03-2018

20:00-22:00

Lutherse Gemeente Woerden, Jan de Bakkerstraat 11, Woerden

Ethiek en de zorg voor ouderen

Cees Hertogh

VUvereniging

Medisch

Lezing

Lezing van Cees Hertogh, hoogleraar ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen (VUmc)

Bij goede ouderenzorg gaat het om de kwaliteit van leven van ouderen die zorg nodig hebben zo hoog mogelijk te houden. Veel kwetsbare ouderen worden echter vaak overbehandeld en krijgen in sommige gevallen ook te veel medicijnen. Artsen willen genezen, zijn curatief en handelend ingesteld en vinden het moeilijk om zich palliatief en afwachtend op te stellen. Behandelingen nalaten is voor hen moeilijk, zelfs als de patiënt dat wil.
Maar willen we altijd levensverlenging, en tot welke prijs? Cees Hertogh, hoogleraar ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen (VUmc), gaat in op deze en andere vragen rondom de zorg voor ouderen.

Cees HertoghCollectieve verantwoordelijkheid
Volgens Cees Hertogh hebben we een collectieve verantwoordelijkheid als het gaat om de zorg voor ouderen: "De geneeskunde focust sterk op vitale ouderen, maar ouderen zijn geen homogene groep. Na de vitale fase volgt nog een fase, waarin mensen in toenemende mate afhankelijk worden van de zorg van anderen. De gezondheidszorg heeft de neiging zich van deze ouderengroep af te keren, hoewel ze medeverantwoordelijk is voor het feit dat mensen in dit stadium belanden. Als je het belangrijk vindt om mensen lang in leven te houden, dan moet je ook de kwaliteit van dat bestaan tot je zorg nemen. Dat is onze collectieve verantwoordelijkheid."

Over Cees Hertogh
Cees Hertogh is hoogleraar ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen aan het VU medisch centrum. Hertogh is sinds 1992 als arts verbonden aan verpleeghuis Naarderheem in Naarden, dat participeert in het UNO-VUmc. Bij het VUmc doet hij onderzoek naar ethische vragen in de ouderenzorg en onderwijst hij methodologie en ethiek van de zorg.

Toegang
Aanvang 20:00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Toegang: gratis. Aanmelden niet nodig

In samenwerking met PKN Woerden

 

 
empty