Waarheid en wijsheid in de theologie

Alain Verheij

VUvereniging

Lezing

Lezing door Alain Verheij, blogger, spreker en de zelfbenoemde 'Theoloog des Twitterlands'.
In deze serie lezingen gaan we in op waarheden en wijsheden vanuit diverse vakgebieden als de  theologie, de journalistiek, de literatuur, duurzaamheid/milieu en de filosofie. Centraal thema is: Traditie en innovatie: wie heeft de waarheid in pacht?
In deze aflevering neemt Alain Verheij de theologie onder de loep.

Over Alain Verheij

Alain Verheij
, blogger, spreker en de zelfbenoemde 'Theoloog des Twitterlands' schopt graag relletjes op internet waarbij hij zowel de atheisten als de conservatieve christenen op de kast krijgt. Maar hij is ook serieus panellid van het Theologisch Elftal van dagblad Trouw. Daarnaast wil hij promoveren aan de Universiteit van Leiden op de Ugaritische grammatica. Hij roert zich ook in het actuele debat: ‘De secularisering is te snel gegaan’ stelt hij, maar het kan wél helpen om weer naar onze christelijke wortels te graven. Hij zegt als theoloog te maken te hebben met een onderbelicht aspect , die religieuze heimwee heet. Iedereen die zich bedreigd voelt in zijn of haar nationale identiteit lijdt vaak ook aan een ontworteld gevoel op het gebied van godsdienst.

Lezingenserie

De inspiratie voor het thema van deze lezingenserie komt o.a. van de bundel ‘Tussen waarheid en wijsheid’ van Manuela Kalsky en André van der Braak, waarin de gespannen verhouding tussen de waarheidsclaims van verschillende religies in een multiculturele en multireligieuze wereld worden geduid. Manuela Kalsky heeft op 17 september 2017 de openingslezing van deze serie  gehouden. Lees hier de terugblik.

Toegang en aanmelden
Toegang: VUverenigingsleden vrij (normaal: € 10,- aan de zaal te voldoen).
Aanmelden niet nodig

Dit is laatste  aflevering in de lezingenserie Waarheid en wijsheid. De terugblikken vallen hier terug te lezen.
Deze lezingenserie wordt georganiseerd in samenhang met de Nesciolezingen van OSG Kortenhoef.