The Product is You

19-03-2018

19:30 - 21:00

Vrije Universiteit Amsterdam, Auditorium, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

The Product is You

Marc Schuilenburg, Miriam Rasch, Britta van Beers, Bas Heijne

VUvereniging

Overig

Overig

door René Rector  -  21 maart 2018  -  uit: VU magazine
 
Het auditorium was ingericht als een escape room en helemaal vol. Je kon er wel in, maar ontsnappen kon officieel alleen door een reeks puzzels op te lossen. Of eigenlijk door een reeks sprekers te beluisteren over de vragen: wat is er zo beangstigend aan digitale technologie? En kun je er nog aan ontsnappen?
 
In China draagt de politie sinds kort een soort smartbril die extra informatie geeft over de burgers die in beeld zijn. Het zorgwekkende daaraan, vindt filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg, is niet dat de agent verdachte personen sneller kan identificeren. ‘Het probleem is dat de informatie die de agenten te zien krijgen, gebaseerd is op allerlei scores en gedragingen die an sich helemaal niet crimineel zijn. Los je je lening op tijd af? Bonuspunten. Gok je weleens? Aftrek! Op dezelfde scores gebaseerd kun je in China uitgesloten worden van een baan.’

'Onbehagen' mee naar huis
Iedere bezoeker van het event krijgt gratis het boek Onbehagen van Bas Heijne. Hij stelt dat we niet meer aangesproken worden als een autonoom individu. Aan de hand van onze voor- en afkeuren worden we gestuurd, alsof we een object zijn, tot een bepaald soort wenselijk gedrag.

Datum, lokatie en tickets

Datum: 19 maart 2018
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Lokatie: Auditorium VU

Tickets: bestel je gratis ticket

Programma

19.30   Opening
Marc SchuilenburgMinicollege van Marc Schuilenburg (filosoof en criminoloog aan de VU) over massasurveillance in een door data gestuurde wereld. In plaats van Big Brother kunnen we nu beter spreken van het tijdperk van Little Sisters; verschillende instanties die met elkaar in verbinding staan en die zich allemaal met jou bemoeien. Wie durft er nog zichzelf te zijn?
Miriam RaschTherapie voor jou en je smarthphone door Miriam Rasch (docent en onderzoeker Hogeschool van Amsterdam en auteur Zwemmen in de oceaan).  Lukt het je nog een tijdje zonder? Aan de hand van een gesprek met het publiek over smartphonegebruik, reflecteert Miriam Rasch over hoe we met ons hele hebben en houwen verbonden zijn met hypercommerciële techbedrijven. Aandacht is wat die bedrijven willen hebben en dat proberen ze te krijgen door juist je aandacht af te leiden.
Britta van Beers
Bas Heijne
In debat met Britta van Beers (universitair hoofddocent rechtsfilosofie) en Bas Heijne (columnist en Vrije Schrijver van de VU) over dilemma’s in de perfectie-wedloop.  Altijd met de beste bedoelingen, maar tegen welke prijs? De vooruitgangsideologie van techbedrijven hebben ook een zwarte kant. Kan je nog je falen laten zien? Is het wenselijk om al het onaangepaste gedrag eruit te werken? Of hebben we juist ook imperfectie nodig om vooruit te komen? Het publiek krijgt een aantal dilemma’s voorgeschoteld.
Optreden
21.00Einde