Hoogbegaafdheid en onderwijs: passend of knellend?

08-10-2018

Theater Posa, Kempenaar 1-10, 8242 BA Lelystad

Hoogbegaafdheid en onderwijs: passend of knellend?

Hanneke van Dasler, Yvonne Kramer, Sabine Robertson, Yvonne den Boer

VUvereniging

Lezing

Een bijeenkomst over hoogbegaafdheid, hoogbegaafde kinderen en met welk type onderwijs zij gebaat zijn.

Van hoogbegaafden is bekend dat ze niet vanzelfsprekend een gelukkig leven leiden of hoge studiecijfers leveren. Slechte prestaties, fikse vertraging en uitval op school zijn voor deze groep leerlingen niet ongewoon. Hoe komt dat? Ze zijn immers snel, slim, sensitief, autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven.
Als hoogbegaafdheid bij een leerling eenmaal is onderkend, dan kan het onderwijs er ook wat mee. Basisscholen bieden oplossingen met verrijkende of verdiepende leerstof of door het vormen van zogenaamde plusklassen. Daarnaast bestaat voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen.

Een deskundige, twee mensen uit het onderwijs en een ervaringsdeskundige vertellen ieder vanuit hun eigen perspectief wat hoogbegaafdheid en onderwijs voor uitdagingen kent. Hoe herken je het, wat kan er allemaal mis gaan en hoe ziet een aangepast onderwijsprogramma eruit?

SPREKERS
Hanneke van DaslerHanneke van Dasler studeerde ontwikkelingspsychologie  en neuropsychologie. In Nijmegen heeft ze een postacademische studie diagnostiek en begeleiding van hoogbegaafde kinderen,  jongeren en volwassenen gedaan. Er is nog veel onduidelijkheid over hoogbegaafdheid. Aan de hand van theoretische modellen geeft zij inzicht in de kenmerken van hoogbegaafdheid en waarom deze soms zo lastig te herkennen zijn.

Yvonne Cramer studeert aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij vertelt over haar moeizame weg door het onderwijs.

Sabine RobertsonSabine Robertson is locatiedirecteur van de Christiaan Huygensschool in Dronten en Yvonne den Boer is onderwijsadviseur bij de Stichting Codenz. Zij verzorgen een presentatie over het voltijdonderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de Christiaan Huygensschool in Dronten en Zeewolde.

19.00 – 19.30 uur inloop/ontvangst
19.30 – 19.40 uur opening door Andries Greiner, VUvereniging, moderator
19.40 – 20.10 uur lezing van Hanneke van Dasler
20.10 – 20.30 uur bijdrage van Yvonne Cramer