Conflictgebieden en hulpindustrie

30-11-2018

13:30-15:15 uur

Vrije Universiteit, hoofdgebouw, zaal 7A-33, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Conflictgebieden en hulpindustrie: publiekslezing door onderzoeksjournalist Linda Polman

Linda Polman

VUvereniging

Sociale wetenschappen

Lezing

Linda Polman ©Patricia HofmeesterLinda Polman schreef diverse boeken over wat er achter de schermen van NGO's en de VN gebeurt als zij zich gaan inzetten in conflictgebieden. Niet zelden heeft dit schokkende en absurde consequenties.

Fragment uit De Crisiskaravaan:
Stel. U krijgt een telefoontje van de Nazi’s. U mag hulp naar de concentratiekampen komen brengen, maar de kampleiding bepaalt hoeveel daarvan naar het eigen personeel en hoe veel naar de gevangenen gaat. Wat doet u?
Met die confronterende vraag zet Linda Polman al in het eerste hoofdstuk van dit boek het dilemma van hulpverlening in conflictgebieden neer.

Een greep uit haar boeken:

De Crisiskaravaan (vert.: The Crisis Caravan)
Nog nooit waren er zo veel hulporganisaties als tegenwoordig. Een karavaan van NGO's, met in hun voetspoor popsterren, acteurs, politici en journalisten, trekt over de planeet, van crisisgebied naar oorlogszone. De humanitaire hulpverlening is een industrie geworden, waarin organisaties met elkaar strijden om een zo groot mogelijk aandeel. Miljarden euro's per jaar gaan erin om. Van duizend organisaties per crisis kijken we niet meer op. En ze gaan door met helpen, ook als strijdende partijen hun geld en goederen rechtstreeks laten verdwijnen in de oorlogskassen.


  
'k Zag Twee Beren
(vert.: We Did Nothing): 
Linda Polman beschrijft het misbruik dat de grootmachten van de Verenigde Naties maken, en de harde gevolgen daarvan voor de VN-blauwhelmen in Rwanda, Somalië en Haïti.War Games: The Story of Aid and War in Modern Times 
Van Rwanda tot Afghanistan, van Soedan tot Irak, dit veelgeprezen en onthullende boek laat zien hoe de humanitaire hulpindustrie, de media en oorlogszuchtigen gevangen zitten in een cyclus van wederzijdse afhankelijkheid in conflictgebieden over de hele wereld.

Toegang en aanmelden
Datum: vrijdag 30 november 2018
Tijd: van 13:30-15:15 uur 
Locatie: Vrije Universiteit, hoofdgebouw, zaal 7A-33, De Boelelaan 1105, Amsterdam
Toegang: gratis
Aanmelden niet nodig.