VU-Kamerkoor - OH VUKK! - Visioenen van 2068

08-12-2018

20.15 uur

Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam

VU-Kamerkoor - OH VUKK! - Visioenen van 2068

VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere

VUvereniging

Overig

Overig

VU-Kamerkoor

Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit? Het VU-Kamerkoor maakt hier zingend een voorstelling van op zaterdag 8 december in de Dominicuskerk te Amsterdam. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het koor schreven maar liefst vier componisten een werk over de toekomst, gebaseerd op de ideeën van de koorleden zelf.

De toekomstdromen en verwachtingen van de koorleden zijn door schrijver Wytske Versteeg verwerkt in een libretto waaruit de componisten Roel van Oosten, Merlijn Twaalfhoven, Ernst Reijseger en Imre Ploeg hebben geput. De vier werken stellen elk hun eigen vragen en maken hun eigen voorstelling van de toekomst, van dystopie tot utopie. 

De eerste helft van het concert zingt het koor prachtige werken van Pärt, Franssens en Vasks over het hiernamaals, vergankelijkheid en de harmonie van het universum. Daarna nodigt het VU-Kamerkoor je uit om je fantasie de vrije loop te laten en samen de toekomst tegemoet te treden.

In Gras dat niet bezeten is heeft Merlijn Twaalfhoven de klimaatverandering hoorbaar gemaakt en wordt de luisteraar aangezet om na te denken over de steeds verdergaande opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel: staat het warme water ons straks aan de lippen? Ernst Reijseger schetst in Ooit was elk woord een lied een duistere toekomst vol ziektes. Kun je nog wel zingen in een wereld die wemelt van dodelijke virussen? Roel van Oosten tekent een voorzichtig optimistisch toekomstbeeld in Utopia: komt er misschien een omslagpunt? In het werk van Imre Ploeg, Wat gezegd moet worden dat is dit, is er niet alleen ruimte voor de dingen die voorbijgaan, maar ook voor wat altijd zal blijven: liefde en menselijkheid.

Programma
Joep Franssens — Harmony of the Spheres, delen I en IV
Arvo Pärt — Kanon Pokajanen: Prayer after the Kanon
Peteris Vasks — Madrigal
Ernst Reijseger – Ooit was elk woord een lied
Imre Ploeg — Wat gezegd moet worden dat is dit
Roel van Oosten — Utopia: Three songs for mixed choir
Merlijn Twaalfhoven — Gras dat niet bezeten is

Datum, tijd, locatie en aanmelding
Datum: zaterdag 8 december
Tijd: 20.15 uur (deuren open om 19.30 uur)
Locatie: Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam
Entreeprijzen: € 17,50 (normale prijs), € 12,- (vrienden van het VUKK, studenten en jongeren onder de 18) en € 7,50 (stadspas). Gratis toegang voor VU-medewerkers via deze link.
Kaarten kopen of reserveren: www.vukk.nl of reserveringen@vukk.nl.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VUvereniging.