Is de universiteit een productiebedrijf, cultuurdrager of verheffer van de samenleving?

24-11-2018

11:45-13:00 uur

Vrije Universiteit Amsterdam, hoofdgebouw, Auditorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Ab Flipse & Klaas van Berkel

VUvereniging

Lezing

Is de universiteit een productiebedrijf, dat tegen zo laag mogelijke kosten hooggeschoolde arbeidskrachten moet leveren en marktrijpe innovaties, of krijgt zij ook nog ruimte om cultuurdrager te zijn en verheffer van de samenleving? Daarover gaat het debat binnen en buiten de muren van de universiteit. In dat debat kan VUvereniging een belangrijke rol spelen voor VU en VUmc, een nieuwe rol na een periode waarin ze door velen is bestempeld tot relikwie van een protestants verleden.
Ab Flipse
In deze bijeenkomst belicht Ab Flipse, universiteitshistoricus van de VU, 140 jaar geschiedenis van VUvereniging en de betekenis die zij heeft voor de identiteit van VU en VUmc.

Aansluitend zal Klaas van Berkel, wetenschapshistoricus en kronikeur van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn visie geven op recente geschiedenis en toekomst van de universiteit.
Terwijl VU en VUmc de afgelopen jaren discussieerden over een nieuwe verwoording van hun grondslag, woedde in Groningen een debat over de vraag over de universiteit haar vleugels moest uitslaan in China of met beide benen op Nederlandse bodem moest blijven.
Klaas van Berkel / foto: Sake Elzinga
Datum, tijd, locatie en aanmelding
Datum: zaterdag 24 november
Tijd: 11:45 - 13:00 uur (inloop vanaf 11:30, lunch om 13.00 uur)
Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam, hoofdgebouw, Auditorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam
Aanmelden: verplicht, via e-mail vereniging@vu.nl vóór 15 november. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je komt.

Deze bijeenkomst is toegankelijk voor leden en introducees.

We hopen je te ontmoeten op 24 november.