De Vrije Wereld: Gender Blender

09-05-2019

Botanische Tuin Zuidas - Van der Boechorststraat 8, Amsterdam

De Vrije Wereld: Gender Blender

Willemijn Krebbekx, Nienke de Bruijn, Romy van der Lee, Alex Bakker, muziek: Willem Wits

VUvereniging

Lezing

De tijd van jongens die alleen maar in bomen klimmen of meisjes die slechts met poppen spelen is voorbij. Traditionele mannen- en vrouwenrollen verschuiven, maar niet altijd zonder slag of stoot. En wat als je je niet thuis voelt in het lichaam en met de sekse waar je mee bent geboren? De Vrije Wereld duikt in de veelzijdige gender-wereld van vandaag.

DVW_Willemijn-KrebbekxGender(on)bewust
Wat is ‘gender’ nu eigenlijk en hoe werken genderrollen in de praktijk? Willemijn Krebbekx, senior onderzoeker bij Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, vertelt ons er meer over op basis van haar onderzoek. Al op jonge leeftijd worden jongens en meiden anders benaderd, vaak zonder dat we ons er van bewust zijn. Aan de hand van voorbeelden toont Willemijn hoe man-vrouw beelden inslijten en hoe onze communicatie hierdoor wordt beïnvloed. Door ons bewustzijn hierover te vergroten, kunnen we meer ‘gendersensitief’ leren kijken en communiceren om onbedoelde en onnodige verschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

DVW_De-Bruijn-Van-der-LeeGelijke kansen op de VU
Sinds 2017 zet het WO&MEN@VU netwerk zich in voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen aan de VU. Momenteel zijn vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd in de academische wereld. Waarom is het voor hen nog steeds moeilijker dan voor mannen om succesvol te zijn in de wetenschap? En hoe is de situatie op de VU eigenlijk? Netwerkleden Nienke de Bruijn en Romy van der Lee vertellen in De Vrije Wereld over de verschillende factoren die bijdragen aan genderongelijkeid in de academische wereld. Hierbij komen ook de initiatieven van het WO&MEN@VU netwerk aan bod om genderdiversiteit op de VU te bevorderen.

Transgenderzorg in het VUmc
Moesten transgenders in de jaren vijftig en zestig nog dankbaar zijn als een psychiater hen niet opnam in een inrichting of elektroshocks toediende, tegenwoordig worden ze vaak gezien als inspirerende, moedige mensen die zichzelf durven te zijn. Historicus Alex Bakker legt bij De Vrije Wereld uit hoe de beeldvorming door de jaren zo is veranderd. In 2018 verscheen zijn overzichtswerk 'Transgender in Nederland. Een buitengewone geschiedenis'. Momenteel is hij bezig met een nieuw boek waarin hij inzoomt op de bijzondere rol van het VUmc in de transgenderzorg door de jaren heen. Uitgerekend het VU-ziekenhuis heeft al in de jaren zeventig deze zorg in Nederland vormgegeven. Welke rol speelde de protestants-christelijke identiteit hierin?

Muziek

De muziek komt van Willem Wits. Deze veelzijdige artiest combineert verschillende disciplines om te bouwen aan echte ‘Gesamtkunst’, waarin hij zijn verhalen en concepten vormgeeft. Bij De Vrije Wereld brengt hij drie liedjes, waarin hij de luisteraar meeneemt in zijn universum van mannelijkheid, vrouwelijkheid en het grote grijze gebied ertussenin.

DVW_Willem-Wits

DATUM, TIJD, LOCATIE
9 mei, 16:00 - 17:15 uur (inloop vanaf 15:45)
Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8, Amsterdam

TOEGANG EN AANMELDEN

Toegang is gratis, inclusief drankje.
Aanmelden kan via onderstaand formulier.