Boekpresentatie Synodestad - Dordrecht 1618-1619

VUvereniging

Theologie

Boekpresentatie

Van november 1618 tot mei 1619 vergaderden meer dan honderd politici, professoren en predikanten uit binnen- en buitenland in de stad Dordrecht om de crisis in de Republiek op te lossen. Bijna ontstond er een burgeroorlog, een politiek leider werd onthoofd en de synode liep uit op een kerkscheuring. De dramatische episode in de vaderlandse geschiedenis is vaak beschreven, evenals de theologische thema's die aan de orde waren. Maar wat gebeurde er nu eigenlijk op deze Europese conferentie in Dordrecht, de oudste stad van Holland? Wat betekende het voor de Dordtenaren om al die mannen zeven maanden lang binnen de muren te hebben? Dit boek vertelt het verhaal van de synode tot in de details van het dagelijks leven op basis van uitvoerig bronnenonderzoek.

OVER DE AUTEUR
Fred van Lieburg (1967) is hoogleraar religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij ontving voor het doen van onderzoek voor dit boek een subsidie van VUvereniging (Van Coeverden Adrianistichting).

DATUM, TIJD, LOCATIE

Woensdag 15 mei