De Vrije Wereld: Klimaat op hol

Simon Troelstra, Oscar Wilderberg, Jaap de Jong. Muziek: Anne Soldaat

VUvereniging

Lezing

Een toename van extreem weer, stakende scholieren en CO2 heffing voor bedrijven. In deze laatste editie van De Vrije Wereld van het seizoen kijken we naar een veelbesproken onderwerp: ons klimaat. Hoe afwijkend is de huidige opwarming van de aarde nu eigenlijk, hoe werkt het Klimaatakkoord van Parijs en wat kunnen we in Amsterdam doen? Met muziek van Anne Soldaat, gitarist én milieukundige.

Simon-TroelstraSimon Troelstra
De huidige opwarming van de aarde is zorgwekkend. Hoe verhoudt deze zich tot de gebruikelijke temperatuurwisselingen op aarde? Simon Troelstra is gepensioneerd Universitair Hoofddocent Aardwetenschappen en momenteel gastdocent en onderzoeker aan de VU. Zijn onderzoek naar wereldwijde klimaatontwikkelingen leidde hem onder andere naar Groenland. In De Vrije Wereld gaat hij in op de klimaatvariatie in de afgelopen 2000 jaar. Hij leidt ons daarbij langs de warme middeleeuwen en de Kleine IJstijd. De kernvraag hierbij is: wat is het verschil tussen natuurlijke klimaatvariatie en de huidige opwarming?

Oscar-WiderbergOscar Widerberg
Het klimaatakkoord van Parijs leek een kantelpunt te worden: de opwarming van de aarde zou aangepakt worden. Toch blijken veel landen niet in staat om de uitstoot van broeikasgassen genoeg terug te dringen. Is de oplossing misschien te vinden op een ander niveau? Universitair Docent Oscar Widerberg van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU (IVM) vertelt in De Vrije Wereld over de mondiale aanpak van klimaatverandering, waarin veel verschillende partijen participeren. Op basis van eigen onderzoek laat hij zien hoe steden, regio’s en bedrijven zelf hun eigen klimaatdoelen opstellen, soms met meer lef en ambitie dan regeringen. Zo kunnen zij misschien de gaten vullen tussen “waar we zijn, en we waar we zouden moeten zijn”.

Jaap-de-JongJaap de Jong – De Gezonde Stad
Hoe gaan we in Amsterdam om met klimaatverandering? Wat zijn de gevolgen van de huidige opwarming voor de stad en wat kunnen we zelf doen om de klimaatverandering te remmen? Jaap de Jong is directeur van De Gezonde Stad, een initiatief om Amsterdam duurzamer, leefbaarder en klimaatbestendiger te maken. Met hulp van Amsterdammers, bedrijven en de gemeente bouwt De Gezonde Stad aan concrete oplossingen en een stad die klaar is voor de toekomst. Jaap de Jong werd opgeleid aan de VU, volgde een master bij het IVM en zet zich nu in voor duurzame bottom-up veranderingen. In 2017 werd hij opgenomen in de Duurzame Top 100 van Trouw.

Anne-SoldaatAnne Soldaat
Hij wordt wel een van de beste gitaristen van Nederland genoemd. Anne Soldaat werd in de jaren negentig bekend zijn band Daryll-Ann. Hierna bouwde hij ook solo aan een flink repertoire met o.a. zijn veelgeprezen plaat In Another Life (2009) en Talks Little, Kills Many (2015) dat De Volkskrant omschreef als een “Voortreffelijk album!” **** Naast zijn eigen werk is Anne Soldaat ook gitarist in de band van Tim Knol, maakte hij de voorstelling ZOUT met Conny Janssen Danst en toert hij momenteel met Paul de Munnik en Frank Lammers langs de theaters met een Woodstock programma. Wat niet iedereen weet, is dat Anne in een vorig leven chemie en milieukunde studeerde aan de VU en hier later ook werkte. Kortom: Anne Soldaat is de perfecte muzikant om deze klimaateditie van De Vrije Wereld muzikaal te versterken.

DATUM, LOCATIE & TOEGANG
Datum:
donderdag 13 juni, 16.00-17.15 uur, met een gratis drankje aan de bar.
Deuren open om 15.45 uur. Let op: aanvang is stipt 16.00 uur.
Locatie: Botanische Tuin Zuidas (in de Wintertuin-kas): Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.
Toegang: gratis
Reserveren: Via onderstaand formulier. Langskomen kan ook, maar let op: vol is vol.

SMAAKT NAAR MEER?
Ga naar de homepage van De Vrije Wereld voor andere data en programma's.