De Vrije Wereld - All you need is love?

14-02-2019

16.00-17.00

Botanische Tuin Zuidas

De Vrije Wereld - All you need is love?

Paul van Lange, Irene Stengs, Zeph van Berlo, Ewoud Kieft (muziek)

VUvereniging

Lezing

Let op: er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar voor De Vrije Wereld op 14 februari. Reserveren kan daarom alleen nog door een e-mail te sturen naar vereniging@vu.nl. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. U ontvangt een bevestiging tijdens kantoortijden.

Een Valentijnsdag vol hartjes en zoete romantische liefde? De Vrije Wereld kijkt verder. Bijzonder hoogleraar antropologie Irene Stengs bekijkt de feestdag vanuit haar onderzoek naar fenomenen in de populaire cultuur, hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange onderzoekt liefde en haat, maar ook het verschil tussen vriendelijkheid en vijandigheid in onze hersenen, wetenschapper Zeph van Berlo houdt zich bezig met Tinder en singer-songwriter Ewoud Kieft bezingt de rafelranden van de liefde. Kortom: een Valentijnsdag vol nieuwe inzichten

Irene Stengs

De opmars van Valentijnsdag – Irene Stengs
De popularisering van Valentijnsdag, overgewaaid uit Noord-Amerika, houdt enerzijds verband met het groeiende ideaal van de romantische liefde wereldwijd, en anderzijds met het toenemend aantal mensen dat tot de middenklasse kan worden gerekend, en daarmee tijd en geld heeft om aan dit soort dagen aandacht te besteden. Valentijnsdag arriveerde in de jaren vijftig in Nederland, met name door inspanningen van de bloemisterij. Inmiddels is het fenomeen behoorlijk ingeburgerd en van inhoud veranderd. Irene Stengs vertelt er alles over.

Tussen Liefde en Haat – Paul van Lange
Paul van LangeHoogleraar sociale psychologie Paul van Lange onderzoekt twee thema’s die tot nu toe in de wetenschap weinig aandacht kregen: vriendelijkheid en vijandigheid. Wat gebeurt er precies in onze hersenen als wij vriendelijk of vijandig handelen? Wat is het belang van de kleine dingen die we doen om elkaar te helpen of juist tegen te zitten? Ook gaat Paul van Lange in op nieuwe inzichten over haat. Welke mensen maken een grotere kans maken gehaat te worden en waarom? In zijn werk voor o.a. de VU en de universiteit Oxford verbindt Van Lange psychologische, evolutionaire en culturele uitgangspunten om het menselijk gedrag, vanaltruïsme tot agressie, te verklaren. Hij werkte ook mee aan de tv-serie 3Onderzoekt: haat.

Zeph van BerloTinderliefde – Zeph van Berlo
Online daten is populairder dan ooit. Met dating apps als Tinder zijn er dan tegenwoordig ook mogelijkheden genoeg om online de ‘liefde van je leven’ te vinden. Maar waarom gaan we eigenlijk op deze manier op zoek naar een goede ‘match’? En hoe presenteren we onszelf in de online datingwereld? Dit zijn vragen die Giulia Ranzini (VU) en Zeph M. C. van Berlo (UvA) bezighouden, in hun onderzoek naar de manieren waarop mensen online dating applicaties gebruiken.

Muziek – Ewoud Kieft
Ewoud KieftDe muziek bij deze editie van De Vrije Wereld komt van Ewoud Kieft. Kieft is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef de voor de Libris Geschiedenisprijs genomineerde boeken Oorlogsenthousiasme, over het verlangen naar oorlog begin 20e eeuw, en Het Verboden Boek (2017) over de aantrekkingskracht van het nazisme, dus we kunnen er wel op vertrouwen dat zijn liedjes niet louter uit rozengeur en maneschijn bestaan. Niet voor niets heet zijn band De Harde Liefde, folk- en garagerock met teksten in het Nederlands. Maar vandaag speelt Ewoud Kieft solo met een akoestische gitaar nummers uit het Harde Liefde repertoire, waar de rauwe rafelrandjes van de romantiek ongetwijfeld aan bod zullen komen.

TOEGANG & LOCATIE
Tijd: 16.00-17.00 uur, met een gratis drankje aan de bar. Deuren open om 15.45 uur.
Locatie: Botanische Tuin Zuidas (in de Wintertuin-kas): Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.
Toegang: gratis. Wil je zeker zijn van een plekje? Reserveer dan via onderstaand formulier. Gewoon langskomen kan ook, vol=vol.

SMAAKT NAAR MEER?

Ga naar de homepage van De Vrije Wereld voor andere data en programma's.