De Vrije Wereld - Op de Vlucht

14-03-2019

16.00-17.15

Botanische Tuin Zuidas - Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.

De Vrije Wereld - Op de Vlucht

Linda Polman, Adel AlBaghdadi, Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law, Nawras Altaky (muziek)

VUvereniging

De-Vrije-Wereld_Pageheader

Verhalen over vluchtelingen zijn er genoeg. De Vrije Wereld gaat op zoek naar een frisse blik en verbinding. Zo geeft journaliste Polman een inkijk in het Europees vluchtelingenbeleid n.a.v. haar nieuwe boek Niemand wil ze hebben. Adel AlBaghdadi vluchtte zelf uit Syrië. Hij vertelt over zijn reis, maar ook over zijn WE Organization waarmee hij nu de dialoog zoekt tussen alle Nederlanders. VU Studenten migratierecht zoeken ondertussen naar nieuwe wegen om vluchtelingen in echte rechtszaken bij te staan. Zij houden hun pleidooi in een ‘Moot Court’: een gesimuleerde rechtbanksituatie. De muziek is van ud-speler en zanger Nawras Altaky.

Linda Polman    2Linda_Polman_fotografie_Patricia_Hofmeester
In haar nieuwe boek Niemand wil ze hebben onderzoekt journaliste Linda Polman de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid sinds 1938, het jaartal van de eerste internationale vluchtelingentop, die destijds ging over de vele Joden op de vlucht voor de nazi’s. Van de naoorlogse situatie met vluchtelingen vanachter het IJzeren Gordijn en de Balkanoorlog in de jaren ’90, neemt Polman ons mee naar de hedendaagse stand van zaken op Lesbos en de ‘opvang in de regio’ van de UNHCR. Linda Polman werd bekend met haar geruchtmakende boek De Crisiskaravaan over de achterkant van de internationale humanitaire hulpoperaties in oorlogsgebieden. Ze publiceerde in o.a. NRC, Volkskrant en The Guardian.
Na afloop van De Vrije Wereld zal Niemand wil ze hebben verkocht worden door de VU Boekhandel.

Adel AlBaghdadi  Adel_AlBaghdadi
“Praat met vluchtelingen, niet over hen”. Dat is het kernprincipe van WE Organization, in 2016 opgericht door Adel AlBaghdadi. Met deze non-profit organisatie wil hij de verbinding maken tussen vluchtelingen en de gemeenschappen waarin zij hun nieuwe plek vinden. Adel droomde er ooit van om diplomaat te worden en studeerde rechten in Libanon. De oorlog in zijn thuisland Syrië maakte alles anders en leidde tot zijn vlucht naar Nederland. Adel vertelt over zijn reis naar hier maar ook over hoe hij nu zoekt naar nieuwe banden tussen mensen.
Deze lezing is in het Engels .

Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law International_Mirgration_and_Refugee_Law
Het Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law van de VU organiseert al jaren de Migration Law Clinic. Hierbij brengen studenten advies uit over migratiezaken die dienen bij de Europese hoven. Studenten krijgen zo de kans om hun expertise in te zetten voor echte rechtszaken. Voor advocaten en NGO’s, die vaak onder lastige omstandigheden vluchtelingen bijstaan, is de onafhankelijke ondersteuning van de studenten een welkome aanvulling. In mei wordt er vanuit de Migration Law Clinic ook een Moot Court georganiseerd: een oefenrechtbank waarin teams van studenten als vertegenwoordiger van een vluchteling of de staat pleiten in een actuele zaak op het gebied van vreemdelingenrecht. In de Vrije Wereld krijgt u alvast een voorproefje.
VUvereniging ondersteunt de Migration Law Clinic en de International Moot Court

Nawras Altaky Nawras_Altaky
De muziek komt van ud-speler en zanger Nawras Altaky. Zijn roots liggen in Syrië maar nu woont en studeert hij in Utrecht. Inmiddels stond hij al op De Parade en trad hij samen met Caro Emerald op in Paradiso. Nawras mengt in zijn muziek klassieke-, traditionele- en poptradities en overstijgt zo culturen. Naast zijn solo-optredens, zoals in De Vrije Wereld, treedt hij ook regelmatig op met zijn Dyar Band.

Met dank aan de mensen van de minor Peace & Conflict Studies

TOEGANG & LOCATIE
Tijd : 16.00-17.15 uur, met een gratis drankje aan de bar.
Deuren open om 15.45 uur. Let op: aanvang is stipt 16.00 uur.
Locatie : Botanische Tuin Zuidas (in de Wintertuin-kas): Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.
Toegang : gratis.
Reserveer je plekje
Let op: er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. Reserveren kan daarom alleen nog door een e-mail te sturen naar vereniging@vu.nl. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Je ontvangt een bevestiging tijdens kantoortijden.

SMAAKT NAAR MEER?
Ga naar de homepage van De Vrije Wereld voor andere data en programma's.