De genetische aanleg voor geluk

Bart Baselmans

VUvereniging

Lezing

Overal om ons heen horen we over mensen met mentale problemen en psychische ziekten. Maar hoe zit het eigenlijk met het grote gedeelte van de bevolking dat zich juist wel gelukkig voelt? Kunnen we van deze mensen misschien iets leren, waardoor we de anderen kunnen helpen? Bart Baselmans, onderzoeker aan de VU op de afdeling biologische psychologie, houdt zich dagelijks mee bezig met deze vraag.

Bart BaselmansBart Baselmans promoveerde op een onderzoek over de verschillen in geluk tussen mensen. Hij ontdekte dat er zoiets bestaat als een genetische aanleg voor geluk en onderzocht welke stukjes DNA hiervoor verantwoordelijk zijn. Met andere woorden: talent voor geluk is ten dele aangeboren. Dat klinkt heel oneerlijk, maar dat valt reuze mee als je bedenkt dat de invloed van je omgeving ook heel groot is. Dat aangeboren talent is dus geen garantie voor geluk alleen.
Baselmans zette na zijn promotie zijn onderzoek voort. Hij kijkt nu naar de vraag of we omgevingen kunnen identificeren die geassocieerd zijn met geluk. Ook zoekt hij naar nog betere manieren om geluk te kunnen meten.

De muziek wordt verzorgd door drie cellisten: Judith Jamin, Sebastiaan van Eck en Sebastian Koloski. Zij spelen werken van East, Bach en Vivaldi.

DATUM, TIJD & LOCATIE
Zondag 15 september, 11:15 - 12:45 uur (inloop vanaf 11:00 uur)
Oude Kerkje, Kortenhoefse Dijk 168, Kortenhoef

TOEGANG & AANMELDEN
Toegang: €10,00 aan de zaal te voldoen, inclusief koffie of thee. Leden VUvereniging: vrije toegang.
Aanmelden niet nodig.

De Oecumenische Streekgemeente in Kortenhoef en VUvereniging maken al jarenlang samen programma’s. Als thema voor dit nieuwe seizoen is gekozen voor ‘Lichaam en Geest’. Naast een lezing is er altijd (klassieke) muziek. De musici sluiten met hun gekozen composities zoveel mogelijk aan bij het thema van de ochtend.