Bier met een Missie

Eymert van Manen; Rolf van der Woude; Jelle van Baardewijk

VUvereniging

Overig

Bierbrouwen, de Vrije Universiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen, wat hebben die drie met elkaar te maken? Heel veel! Bierbrouwer Willem Hovy, mede-stichter, financier en de eerste president-directeur van de VU, stond tevens aan de wieg van wat we tegenwoordig maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen. Zijn Amsterdamse brouwerij De Gekroonde Valk, bekend van de Van Vollenhoven bieren, was rond 1900 de grootste van ons land. Twee jaar geleden werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen onder de naam Poesiat & Kater. Hier, tussen de brouwketels, hoor je bij een bijzonder biertje het verhaal van Hovy en kijken we met filosoof en bedrijfskundige Jelle van Baardewijk naar de toekomst van ondernemerschap.

PROGRAMMA

• Eymert van Manen (Stichting De Gekroonde Valk) vertelt over de opmerkelijke geschiedenis van de brouwerij en de rol van Willem Hovy en zijn werknemers Bart Poesiat en Klaas Kater hierin. Samen stonden zij aan het begin van woningbouwvereniging Patrimonium en de huidige vakbond CNV. Ook de recente wedergeboorte van de Van Vollenhoven brouwerij komt uiteraard aan bod. Daarna neemt Eymert ons mee op een korte rondleiding langs de brouwketels.

• Historicus Rolf van der Woude werkt aan een biografie van Willem Hovy en schreef eerder het boek Geloof in de brouwerij. Hij zal ingaan op de betekenis van Hovy voor de Vrije Universiteit.

• Jelle van Baardewijk onderzoekt hoe ethiek en het bedrijfsleven elkaar raken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat vandaag de dag volop in de belangstelling. Wat zijn de filosofische uitgangspunten achter deze manier van werken? En hoe ‘moreel bewust’ zijn hedendaagse bierbrouwers en andere beursgenoteerde bedrijven nu precies? Jelle van Baardewijk schreef samen met Ad Verbrugge en Govert Buijs het boek Het goede leven en de vrije markt

DATUM, TIJD EN LOCATIE
Donderdag 26 september
Inloop en ontvangst: 16.30 uur
Aanvang: 17.00 uur  |  Einde: ong. 18.00 uur
Brouwerij Poesiat & Kater - Polderweg 648 – Amsterdam

AANMELDEN
Reserveren is noodzakelijk. Dit kan onderaan de pagina. (er is capaciteit voor maximaal 60 personen)
Toegang is gratis, inclusief bierproeverij en een hapje.
Mocht je geen alcohol drinken of geen bierliefhebber zijn, dan wordt voor een alcoholvrij- of vervangend drankje gezorgd. Gelieve dit aan te geven bij de reservering.

NA AFLOOP
Aansluitend op het programma dineren bij Poesiat & Kater? Via deze link reserveert u een tafel en de Chef’s Special (vis, vlees of vega) voor € 16,50. Vermeld hierbij dat u via VUvereniging komt.

VUvereniging steunt Stichting De Gekroonde Valk bij het realiseren van een biografie over Willem Hovy, geschreven door o.a. Rolf van der Woude.