De maakbare mens

14-11-2019

16:00 - 17:15

Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8, Amsterdam

De maakbare mens

VUvereniging

Overig

OverigEen goed gesprek voeren met een robot en bouwen aan betere mensen met DNA-techniek: science fiction of realiteit? De ontwikkelingen gaan razendsnel; de mens lijkt steeds maakbaarder te worden en ondertussen vertonen robots opvallend veel overeenkomsten met mensen. De Vrije Wereld verkent het terrein van mensen en robots, kijkt naar de nieuwste mogelijkheden en de vragen die deze oproepen. Met Piek Vossen, Martina Cornel en Suzanne Metselaar én muziek speciaal gemaakt voor de nieuwe mens.
 
Piek VossenDe communicerende robot  -  Piek Vossen
De nieuwe robots zijn autonome machines, zelflerend, actief contact zoekend met mensen. Ze staan niet stil maar bewegen zelf rond, ontmoeten anderen, staan in de weg of kunnen in de war raken. Robots zijn net mensen, of toch niet? Prof. dr. Piek Vossen (VU hoogleraar computationele lexicologie) onderzoekt de communicatie tussen mens en robot. Hij ontwikkelde hiertoe robot Leolani, die de menselijke taal en interactie onder de knie probeert te krijgen. Hoe leer je een robot om een mens met al zijn eigenaardigheden te begrijpen? Kan er een warme band ontstaan tussen beide? En waarom lijkt een robot nooit helemaal op een mens?
 
Martina CornelKnippen en plakken met CRISPR-CAS  -  Martina Cornel
Ingrijpen in onze genen lijkt steeds makkelijker te worden. Met behulp van de revolutionaire methode CRISPR-CAS kunnen we met een grote precisie ons DNA modificeren. Martina Cornel, VU hoogleraar community genetics & public health genomics, houdt zich bezig met maatschappelijke aspecten van CRISPR-CAS en met de vragen dit opwerpt. Zij vertelt meer over hoe de techniek werkt en wat we er van kunnen verwachten. Hoe wordt CRISPR-CAS nu al toegepast en wat brengt de toekomst? En hoe maakbaar zou de mens theoretisch kunnen worden met deze techniek?
 
Suzanne MetselaarDe mens voorbij?  -  Suzanne Metselaar
Waar ligt de grens tussen therapy en enhancement? Wordt straks alleen ‘perfect’ nog gezien als ‘gezond’? Mag je gezonde mensen nog beter maken? Of hebben we zelfs de morele plicht om de beste versie van onszelf te worden? En is die versie mens of robot? Volgens bioconservatieven is het onwenselijk om aan de mens te gaan sleutelen: we moeten de menselijke natuur accepteren en waarderen zoals deze is. Transhumanisten, aan de andere kant, vinden dat we technologieën moeten gebruiken om onszelf te upgraden, om het lijden en de beperkingen die nu nog bij ons leven horen achter ons te kunnen laten.
 
Thijs en JaapMuziek voor de nieuwe mens  -  Thijs van Vuure & Jaap Warmenhoven
Zo’n 10 jaar geleden vierden Thijs van Vuure en Jaap Warmenhoven samen met hun Amsterdamse band Hit me TV successen op Lowlands, Noorderslag en op de Europese podia. Hun aanstekelijke muziek werd vol enthousiasme ontvangen door OOR en NRC. Nu kruipen Thijs en Jaap weer bij elkaar om nieuwe liedjes te schrijven, speciaal rond het thema De Maakbare Mens, dat hen fascineert. Niet zo gek als je bedenkt dat Thijs voor zijn opleidingen aan de Rietveld en HKU ook Biologie en Filosofie aan de VU studeerde en zich specialiseerde in neurowetenschap. Inmiddels maakt hij werk voor o.a. Collectief Walden met wie hij ook op Oerol stond. Jaap Warmenhoven studeerde politicologie en bleef naast andere carrières ook actief in de muziek, bijvoorbeeld solo als Ed Bahonie of als bandlid van The Benelux. Samen brengen ze bij De Vrije Wereld liedjes waarin akoestische klanken samensmelten met elektronica.

DATUM, LOCATIE & TOEGANG 
Donderdag 14 november, 16.00-17.15 uur, met een gratis drankje aan de bar.
Deuren open om 15.45 uur. Let op: aanvang is stipt 16.00 uur.
Locatie: Botanische Tuin Zuidas (in de Wintertuin-kas): Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.
Toegang: gratis

DEZE EDITIE VAN DE VRIJE WERELD IS VOLGEBOEKT.
Je kunt je inschrijven op de reservelijst door een mail te sturen naar: vereniging@vu.nl.

SMAAKT NAAR MEER?
Ga naar de homepage van De Vrije Wereld voor andere data en programma's.