[GEANNULEERD] De Grondwet van Grunberg

09-04-2020

Botanische Tuin Zuidas, Van der Boechorststraat 8, Amsterdam

[GEANNULEERD] De Grondwet van Grunberg

Arnon Grunberg, Wouter Veraart, Lonneke Stevens.

VUvereniging

Overig

--------------------------------------------------------------------------------

DEZE BIJEENKOMST IS GEANNULEERD

Vrije Schrijver Arnon Grunberg onderzoekt samen met VU-studenten en hoogleraar rechtsfilosofie Wouter Veraart onze grondwet. Vanuit literatuur en wetenschap bestuderen en bevragen zij de verschillende artikelen, waarbij de actualiteit hen soms voor uitdagingen stelt.
In deze speciale editie van De Vrije Wereld kijken we met Grunberg, Veraart en enkele studenten naar de grondwet zoals deze is, of zoals deze misschien zou moeten zijn. Hierbij komen rechtsfilosofische vragen aan bod, maar ook fragmenten uit de wereldliteratuur die ons opnieuw kunnen laten kijken naar actuele ontwikkelingen. Onder leiding van hoogleraar straf- en strafprocesrecht Lonneke Stevens gaan we daarna gezamenlijk in gesprek.

De grondwet is al sinds eind 18e eeuw het fundament van onze rechtsstaat. Uiteraard hebben er flinke wijzigingen plaatsgevonden sinds deze tijd, maar zaken zoals vrijheid van godsdienst en de scheiding der machten zijn altijd van belang gebleven. Nog altijd is de grondwet de basis waarop onze staatsinrichting en onze samenlevingsregels zijn gebaseerd, ondanks de discussies die deze vaak oproept. Zo staat artikel 1 - ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’ - regelmatig in de belangstelling.

DATUM, LOCATIE & TOEGANG

[GEANNULEERD]

Houd de homepage van De Vrije Wereld in de gaten voor overige data en programma's.

In het jaarlijkse VU-studentenproject werkt de Vrije Schrijver samen met studenten en wetenschappers aan een thema of vraag. Dit jaar is dit, in het kader van het VU-jaarthema ‘Governance for Society’, onze grondwet.