[GEANNULEERD] Terugkeer van IS-vrouwen en -kinderen: gevaar of morele plicht?

16-04-2020

Gereformeerde Kerk Lisse, Heereweg 105, Lisse

[GEANNULEERD] Terugkeer van IS-vrouwen en -kinderen: gevaar of morele plicht?

Veroni Eichelsheim

VUvereniging

------------------------------------------------------------------------

Deze bijeenkomst is GEANNULEERD.

Deze lezing wordt mogelijk verplaatst naar het najaar 2020.
Houd onze website in de gaten.

------------------------------------------------------------------------

Regelmatig horen we in de media over de erbarmelijke omstandigheden waaronder Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen verblijven in kampen in Noord-Syrië. Dit leidt tot een groot dilemma: halen we deze mensen actief terug naar Nederland of niet? Zijn de moeders en hun, vaak jonge, kinderen een gevaar voor onze samenleving, of is de kans juist groot dat zij zich tegen de Nederlandse staat keren als wij hen daar ‘laten zitten’?

Veroni-EichelsheimPsycholoog Veroni Eichelsheim, onderzoeker bij het NSCR (Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandshaving) en tevens verbonden aan de afdeling criminologie van de VU, laat vanuit de wetenschap haar licht schijnen over deze kwesties. Wetenschappelijk onderzoek naar de zogenaamde ‘terugkeerders’ is momenteel volop in ontwikkeling. De maatschappelijke discussies lopen ondertussen vaak hoog op. VUvereniging en de Gereformeerde Kerk Lisse organiseren daarom samen een avond waarin verschillende perspectieven aan bod komen en we met meer informatie onze gedachten en standpunten verder kunnen scherpen.

Veroni Eichelsheim zal vanuit haar expertise ingaan op vragen als ‘Hoe risicovol is het om vrouwen die ervoor hebben gekozen om af te reizen naar IS-gebied terug te laten komen in de Nederlandse samenleving?’, ‘Vormen kinderen die veelvuldig zijn blootgesteld aan geweld zelf een gevaar voor de samenleving?’ en ‘Hoe gaan we om met kinderen die mogelijk militaire training hebben gehad?’

Afsluitend zal ds. Annelies Moolenaar, predikant van de kerk, naar aanleiding van de bijdrage van Eichelsheim en de aansluitende discussie, nog enige theologische reflectie geven.

Datum & Locatie

[GEANNULEERD]

Georganiseerd door Gereformeerde Kerk Lisse in samenwerking met VUvereniging.