Gezonde kost

Irene Stengs; Jaap Seidell; Judith Neter

VUvereniging

Overig

Veganistisch, glutenvrij, koolhydraatarm of toch ‘gewoon’ de Schijf van Vijf? Met ons overvloedig voedselaanbod kan gezond eten best verwarrend worden. Cultureel antropologe Irene Stengs bestudeert de populaire cultuur van (on)gezond eten, van snackbarcultuur tot gezondheidstrends. Hoogleraar Voeding & Gezondheid Jaap Seidell deed onderzoek naar hoe er op de VU gegeten wordt. Welke uitdagingen zijn er op een universiteit? En wat als er niet zoveel te kiezen valt, bijvoorbeeld als je klant van de Voedselbank bent? Judith Neter onderzocht de voedselpakketten en het systeem van de Voedselbank.

Irene Stengs
WAT JE EET, BEN JE ZELF
- Irene Stengs
De voedseltrends vliegen ons om de oren. Gezondheid neemt hierin steeds meer een belangrijke plek in. Onze ideeën over wat gezond eten is veranderen in de loop der tijd en verschillen ook per (sub)cultuur. Ben je wat je eet? Bijzonder hoogleraar Antropologie van Ritueel en Populaire Cultuur Irene Stengs is geïnteresseerd in de populariteit van (on)gezond eten in Nederland. Zo keek zij bijvoorbeeld naar hoe onze snackbarcultuur zich ontwikkelde. In De Vrije Wereld gaat zij in op de populaire cultuur van (on)gezond eten.

Jaap SeidellDE GEZONDE UNIVERSITEIT - Jaap Seidell
Hoe blijft de VU-mens gezond en kunnen we beter met eten omgaan? Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell deed met zijn team verschillende onderzoeken op onze eigen universiteit. Hij bestudeerde de voedselomgeving op de VU en keek naar hoe en wat studenten nu eigenlijk eten. De academische gemeenschap kent zo zijn eigen gezondheidsproblemen. Hoe kunnen we deze te lijf gaan met een beter dieet? Jaap Seidell licht zijn onderzoeken toe en geeft een aantal praktische aanbevelingen waar je als student, wetenschapper of medewerker mee aan de slag kunt.

Judith NeterEEN GEZONDERE VOEDSELBANK - Judith Neter
Als klant van de voedselbank heb je het meestal niet voor het kiezen; je krijgt wekelijks een pakket met voedingsmiddelen aangeboden. Maar hoe (on)gezond zijn de producten hierin eigenlijk? Afgelopen november promoveerde Judith Neter aan de VU op het aanbod van de voedselbank en de voedingsinname van haar klanten. In De Vrije Wereld vertelt ze hoe het systeem van de voedselbank werkt en laat zij zien hoe een voedselpakket is samengesteld. Ze vertelt meer over wie de klanten van de voedselbank zijn, wat zij eten en hoe zij de pakketten gebruiken. Welke mogelijkheden hebben we om de samenstelling van de pakketten gezonder te maken?

Marle ThomsonWARME KLEURRIJKE LIEDJES - Marle Thomson
De Amsterdamse singer-songwriter Marle Thomson is er eentje om in de gaten te houden. Met haar warme, kleurrijke stem en gitaarsound brengt zij liedjes over verlangen, kwetsbaarheid en jezelf open durven te stellen. Matthijs van Nieuwkerk was al fan bij haar optreden in DWDD en ook Typhoon mag Marle tot haar bewonderaars rekenen. Ze maakte een tour door Nederland met Ruben Hein en stond op Eurosonic/ Noorderslag, maar ook in Londense clubs. In 2017 bracht Marle Thomson haar debuutalbum ‘The Canopy – Acoustic’ uit, die in 2020 gevolgd zal worden door haar tweede plaat. Half januari verschijnt haar nieuwe single ‘Expectations’, die zeker ook bij De Vrije Wereld te horen zal zijn.

DATUM, LOCATIE & TOEGANG
Donderdag 13 februari, 16.00-17.15 uur, met een gratis drankje aan de bar.
Deuren open om 15.45 uur. Let op: aanvang is stipt 16.00 uur.
Locatie: Botanische Tuin Zuidas (in de Wintertuin-kas): Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.
Toegang: gratis
Reserveren: Via onderstaand formulier. Langskomen kan ook, maar let op: vol is vol.

SMAAKT NAAR MEER?
Ga naar de homepage van De Vrije Wereld voor andere data en programma's.