Chaos en twijfel als begin van geloof

Christa Anbeek

VUvereniging

Lezing

Christa AnbeekWat kun je nog, als de zin van je leven ‘stuk is’? Deze vraag hield Christa Anbeek lang in haar greep. Zij werd al jong geconfronteerd met de dood. In korte tijd overleden haar moeder, haar vader en haar broer. De laatste twee door een zelfgekozen dood. Christa zelf reageerde op deze ingrijpende ervaringen door vol te kiezen voor het leven: zij kreeg een dochter.

In het werk en de boeken van Christa Anbeek speelt de vraag hoe je te verhouden tot het leven een grote rol. Hevige verliefdheid, verlies van een dierbare, een bergtop bereiken. Positief of negatief, zulke ‘contrastervaringen’ zijn ontregelend. Wat blijkt van waarde te zijn? Wat biedt houvast of geeft weer richting? Roept zo’n ervaring aanvaarding op of verzet? Christa neemt ons mee in haar persoonlijke zoektocht naar antwoorden op deze voor ieder mens herkenbare vragen. Waar het voor haar om draait, is: kun je erop vertrouwen dat er een nieuw begin mogelijk is?

Over Christa Anbeek
Christa Anbeek (1961) is bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en doceerde levensfilosofie aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij schreef hiernaast verschillende boeken over zoektochten naar de diepere zin van leven en dood. Voor haar laatste boek ‘Voor Joseph en zijn broer’ kreeg zij de prijs voor het beste spirituele boek van 2019. Zij onderzocht en beoefende inzichten en praktijken uit het boeddhisme, humanisme, christendom, filosofie en literatuur.

Datum & Locatie
Datum: 16 februari 2020
Tijd: 11.15- 12.45 (inloop vanaf 11.00 uur)
Locatie: Oude Kerkje, Kortenhoefse Dijk 168, Kortenhoef

Toegang & Aanmelden
Toegang: €10,00 aan de zaal te voldoen, inclusief koffie of thee. Leden VUvereniging: vrije toegang.
Aanmelden niet nodig.

De Oecumenische Streekgemeente in Kortenhoef en VUvereniging maken al jarenlang samen programma’s. Als thema voor dit seizoen is gekozen voor ‘Lichaam en Geest’. Naast een lezing is er altijd (klassieke) muziek. De musici sluiten met hun gekozen composities zoveel mogelijk aan bij het thema van de ochtend.