Geest en lichaam en de balans tussen compassie en zelfcompassie

Manuela Kalsky

VUvereniging

Lezing

Manuela KalskyLichaam en geest horen bij elkaar. Maar weinig mensen zullen dat ontkennen. Maar handelen we ook conform die wijsheid?

Manuela Kalsky kreeg na de val van een trap te maken met CRPS, een Complex Regionaal PijnSyndroom. Vanuit die ervaring beschouwt zij het gevecht tussen het ontwrichte lichaam en de opstandige geest, op zoek naar de juiste balans tussen zelfcompassie en compassie.

Prof. dr. Manuela Kalsky is bijzonder hoogleraar Theologie en Samenleving aan de VU en bekleedt de Edward Schillebeeckx-leerstoel. Het doel van deze leerstoel is om theologie en samenleving met elkaar te verbinden in de geest van de dominicaan en theoloog Edward Schillebeeckx. Hiernaast is zij directeur van het Dominicaans Studiecentrum en bestuursvoorzitter van de Stichting Nieuw Wij.  Samen met prof. André van der Braak, VU-hoogleraar boeddhistische filosofie, leidde zij een NWO-onderzoeksprogramma naar meervoudige religieuze binding (multiple religious belonging) in Nederland. Haar huidige onderzoek is gericht op ‘het goede leven voor allen’ vanuit Dominicaans en transreligieus perspectief. Regelmatig mengt Manuela Kalsky zich in de maatschappelijke discussie over religie in Nederland, onder andere via het Theologisch Elftal in dagblad Trouw.

Meer informatie: www.manuelakalsky.net  / www.nieuwwij.nl

Datum & Locatie
Zondag 17 oktober
Tijd: 16:30 uur
Locatie: Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef

foto Manuela Kalsky:
Maurice Boyer

De Oecumenische Streekgemeente in Kortenhoef en de VUvereniging maken al jarenlang samen programma’s. Naast een lezing is er altijd (klassieke) muziek. De musici sluiten met hun gekozen composities zoveel mogelijk aan bij het thema van de lezing.