Mannenpraat 2: seksueel geweld; mannen als deel van de oplossing

08-12-2021

15:30 - 17:00

3D op campus

Mannenpraat 2: seksueel geweld; mannen als deel van de oplossing

Vrije Universiteit Amsterdam

Overig

Debat

3D-CourageousConversations

  • Doelgroep: studenten die zich identificeren als man
  • (vrouwen zijn van harte welkom bij het nagesprek om 17:00)
  • Taal: Nederlands
  • Moderator: Jens van Tricht
  • Contact organisatie: women@vu.nl

"Eén op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting tijdens studie", rapporteerde Amnesty International in juni 2021. “Doorbreek het stilzwijgen over intimidatie in de academie,” zei het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren twee jaar geleden al. Seksuele intimidatie draagt bij aan onveiligheid, zelfs op onze eigen campus. De meeste plegers van seksueel geweld zijn mannen, maar gelukkig zijn de meeste mannen geen pleger. Hoe kunnen we mannen deel maken van de oplossing voor seksueel geweld? 

In het kader van de ‘Orange the world’, de wereldwijde campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen, wordt op 8 december Courageous Conversation “Mannenpraat #2” in 3D georganiseerd. Tijdens deze men only conversatie wordt de vraag gesteld “wat kan je als man doen om seksueel geweld de wereld uit helpen?”.

In samenwerking met WO&MEN@VU en onder leiding van Jens van Tricht gaan VU-mannen in gesprek over thema’s als gender, mannelijkheid, seksualiteit, consent en geweld. Jens van Tricht is de auteur van ‘Waarom Feminisme goed is voor mannen’ en de oprichter van Emancipator een organisatie voor mannen en emancipatie.  

Deze Courageous Conversation is de tweede in een serie gesprekken over gender(on)gelijkheid, emancipatie en omgangsvormen aan de VU. Tijdens de eerste Mannenpraat zijn mannelijke medewerkers met elkaar in gesprek gegaan; deze tweede bijeenkomst is voor studenten en promovendi. Mannenpraat deel 2 wordt afgesloten met een nagesprek in 3D waarbij ook vrouwelijke studenten zullen aanschuiven. 

TOEGANG & AANMELDEN.
Woensdag 8 december
15:30 - 17:00 uur (inloop vanaf 15:00 uur)
Gratis toegang
Locatie: 3D op de campus (bekijk op Google Maps)
            3D vind je in de plint van het W&N gebouw, rechts van de Spar supermarkt en tegenover de glazen container.

Aanmelden via dit formulier.

Over Courageous Conversations

Courageous Conversations zijn moedige gesprekken over ongemakkelijke vragen met soms schurende antwoorden. De gesprekken worden georganiseerd door het 3D Debatcentrum en het VU Diversity Office.
Elke Courageous Conversation is toegankelijk voor leden van de VU-gemeenschap.

De Courageous Conversations zijn een ‘brave space’. Dit houdt in dat elke mening telt, elke ervaring is persoonlijk en wat er binnen de Conversations gezegd wordt, mag niet buiten de Conversation gedeeld worden.
Elke Courageous Conversation vindt plaats op een ander tijdstip, soms in het Nederlands en soms in het Engels.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE VUVERENIGING

Het Debatcentrum 3D wordt met een subsidie ondersteund door de VUvereniging.
Bekijk onze pagina over 3D of bekijk alle gesubsidieerde projecten.