Bas Heijne nieuwe Vrije Schrijver

Met colleges, columns, lezingen en verhalen geeft hij zijn persoonlijke reflecties op het jaarthema Science for Sustainability en treedt op tijdens belangrijke evenementen als de Opening Academisch Jaar en de Dies Natalis.

01-05-2017 | 12:36

Met ingang van 1 mei 2017 is Bas Heijne de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal met colleges, columns, lezingen en verhalen zijn persoonlijke reflecties op het thema Science for Sustainability geven. Heijnes’ aanstelling duurt een jaar. Hij ontvangt 18 mei de P.C. Hooftprijs, die is toegekend voor zijn beschouwend proza.
Zijn eerste optreden is tijdens de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei 2017. Daarna volgen diverse activiteiten en grote evenementen als de Opening Academisch Jaar en de Dies Natalis. Ter afsluiting houdt hij de Abraham Kuyperlezing in april 2018.

Bas Heijne: ‘Ik verwacht veel van mijn jaar als Vrije Schrijver aan de VU. Dit is een tijd waarin heel veel op het spel staat; vertrouwde noties en ideeën over wie we zijn voldoen niet langer of zijn heftig omstreden. Ik kijk ernaar uit met de studenten van de VU het gesprek aan te gaan, te verkennen en te ontdekken. Mijn vorm als schrijver is het essay, het op een persoonlijke manier verkennen van je relatie met de wereld om je heen – en dat zal ook het uitgangspunt zijn van mijn Vrije Schrijverschap. Gezien wat er in de wereld gebeurt, belooft het een meer dan boeiend jaar te worden.’

De aanstelling van de Vrije Schrijver wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging en de Faculteit der Geesteswetenschappen.