Profiel: nieuw verenigingslid Ruben Boyd

Ruben switchte van Klinische Psychologie naar Cognitive Science en houdt zich naast zijn studie bezig met het ontsluiten van topscripties voor een breder publiek.

22-06-2017 | 12:23

Student en kersvers verenigingslid "Ik heb toch, misschien naïef, het idee dat ik iets kan doen om de wereld een beetje beter te maken"
 

Na zijn bachelor psychologie en een minor klinische psychologie besluit Ruben het academische roer om te gooien. De gebruikte methodologie bevalt ‘m niet. Voor de master liever iets analytischer; Artificiële Intelligentie (A.I.) met als specialisatie Cognitive Science. Het gesprek gaat echter meer over drijfveren dan over studie

 
WAAROM BEN JE LID GEWORDEN VAN VUVERENIGING?
Ik solliciteerde voor The Boardroom, een project dat door VUvereniging gesponsord wordt. Ondanks dat ik niet door de selectie kwam, triggerde VUvereniging me wel. In de doelstelling en motivatie kan ik me erg vinden. De lijst met evenementen vond ik ook ontzettend leuk, dus voor een kleine bijdrage wil ik daar wel bij horen. Daarnaast  zit ik nu in het laatste jaar van mijn Master en ik wil graag betrokken blijven bij de VU.

VANWAAR JE SWITCH VAN KLINISCHE PSYCHOLOGIE NAAR COGNITIVE SCIENCE?
Ik ben het er niet altijd mee eens hoe de psychologie tegen mentale problematiek aankijkt en hoe het behandeld wordt. Ook zie ik de enorme invloed van zorgverzekeraars op de uitvoerende praktijk. Er is heel weinig ruimte, en ik zie dat eigenlijk alleen maar verergeren in de toekomst. Dus heb ik gekozen om op een andere manier mensen te helpen. Meer door het menselijk brein goed te analyseren en te begrijpen. Vandaar Cognitive Science.

Ik heb toch, misschien naïef, het idee dat ik iets kan doen om de wereld een beetje beter te maken. Die drang heb ik vrij sterk. Mijn ouders zeggen wel eens: “doe nou eens rustig aan”, maar dat kan ik niet. Als tweeling zijn we twee maanden te vroeg geboren, en ik heb heel erg moeten vechten om te blijven leven. Misschien is dat wel de reden dat ik dat temperament heb.

Ik ben nu voorzitter van De Focus, een platform waar studenten hun scripties omzetten in prikkelende, leesbare artikelen. [www.de-focus.nl]. Het is heel zonde dat al die kennis wordt weggegooid zodra de studie is afgerond. Prijswinnende scripties zijn soms uitstekende stukken onderzoek. Zo kan je een brug slaan tussen maatschappij en wetenschap en geef je de auteurs een oefening in kennisvalorisatie. We willen graag uitbreiden, een groter podium bieden, maar financiering vanuit de universiteit blijkt een probleem. We horen namelijk niet bij één universiteit. Daar moeten we iets op vinden.

WAT GA JE DOEN MET JE STUDIE?
Dat weet ik nog niet. Ik dacht aan een promotieplek, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Wat me echt interesseert zijn de maatschappelijke implicaties van A.I.. Wat doen die nieuwe technologieën met mensen zelf? Wat doen sociale netwerken, zoals Snapchat, met onze jeugd? Uit onderzoek blijkt dat de smartphone een kleine verslavingsmachine kan zijn. Mijn idee is dat een voortdurend dopamineshot bij elk berichtje op je telefoon afbreuk doet aan je verwondering over de wereld. Willen we dat? Daar mag best meer debat over zijn.

HEB JE NOG TIPS VOOR DE VERENIGING?
Doe iets met je communicatie. Ik wist niet dat VUvereniging bestond tot ik er toevallig tegenaan liep. Dat is zonde, want de intenties zijn prima. Maak de boel bijvoorbeeld actiever met behulp van online fora of zet actief in op de jonge studenten.