De eerste vacature staat open

Twee termijnen zijn in het bestuur van VUvereniging het maximum. Er ligt mooi en belangrijk werk.

26-03-2020 | 13:22

Willem Schoonen

Elders op onze website vindt u de advertentie waarmee VUvereniging op zoek gaat naar een nieuwe voorzitter. De reden is dat mijn tweede en laatste termijn ten einde loopt.

Officieel eind volgend jaar pas, maar vice-voorzitter Duco Stadig en ik zijn tegelijk begonnen, en het leek ons niet verstandig om tegelijk te vertrekken. Ik ga in de loop van dit jaar, Duco in de loop van het volgende. Dat garandeert een stabiele overgang.

Twee termijnen zijn in het bestuur van VUvereniging het maximum. En dat is maar goed ook. Vladimir Poetin heeft net een grondwetswijziging geregeld waarmee hij tot 2036 president van Rusland zou kunnen blijven. Als dat gebeurt, wat de Russische kiezer moge verhoeden, zal hij 36 jaar aan de macht zal zijn. Je vraagt je af waarom iemand dat wil. Misschien is dat een domme vraag; een dictator als Poetin vindt in zijn ego, in zijn portemonnee en in zijn omgeving redenen genoeg. Maar zo lang aanblijven is behalve ondemocratisch ook onverstandig.

Niet alleen dictators maken deze fout. Ik ken in mijn eigen vak – de journalistiek – genoeg voorbeelden van mensen die zo lang aan het roer bleven staan dat ze een last werden voor hun eigen krant. Weinig mensen zijn in staat zichzelf doorlopend te vernieuwen. Toch is dat wat een krant nodig heeft (en niet alleen een krant). Vuistregel op onze redactie is daarom dat je iedere vijf, zes jaar iets anders gaat doen. Mensen gaan van buitenland naar sport, van kunst naar politiek enzovoort. Het heeft het nadeel dat je opgebouwde expertise weggooit en op een nieuw terrein weer bij nul moet beginnen. Maar het houdt journalisten fris en daarmee de krant.

VUvereniging vervangt komende anderhalf jaar niet alleen twee bestuurders, maar verkiest in 2021 ook een nieuwe ledenraad. Aan alle leden daarom de vraag of zij zichzelf willen kandideren voor een functie in het bestuur of voor een zetel in de ledenraad, en zo nee: of mensen kennen die ze graag op die posities zouden willen zien. Neem even de tijd om daarover na te denken. Het is voor de vereniging, en voor VU en VUmc, van groot belang.

Veel dingen gaan goed. De programmering van activiteiten bijvoorbeeld, met ondermeer de maandelijkse edities van de Vrije Wereld in de hortus. De ondersteuning van projecten met kapitaal van de vereniging loopt goed. En de samenwerking met de bestuurders van de instellingen is prima.

Maar er liggen nog uitdagingen. De huidige ledenraad is niet helemaal tevreden met het eigen functioneren en zint op verbetering. De vereniging moet nieuwe leden werven om voldoende basis te houden. Ze kan en moet meer bekendheid krijgen bij studenten en medewerkers. En er wordt nu gekeken hoe vereniging en universiteit samen kunnen gaan in het werven van fondsen voor onderzoek en onderwijs. Die zogenoemde vierde geldstroom wordt voor universiteiten steeds belangrijker, en de vereniging kan er een natuurlijke rol in spelen.

Er ligt mooi en belangrijk werk.

foto Willem Schoonen: © Maartje Geels