[GEANNULEERD] Jihad van Liefde - op zoek naar de verbinding

Een bijzonder programma rondom de theatervoorstelling op 23 mei in Cultuurcentrum Griffioen.

11-02-2020 | 13:24

--------------------------------------------------------------------------------

 

DEZE BIJEENKOMST IS GEANNULEERD

 

--------------------------------------------------------------------------------

In samenwerking met Cultuurcentrum Griffioen organiseert VUvereniging een bijzonder programma rondom de theatervoorstelling Jihad van Liefde.

foto: © Jesse Budel
foto: © Jesse Budel
Mohammed El Bachiri, Marokkaanse Belg, moslim, en Molenbekenaar, verloor zijn grote liefde en moeder van hun drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro in 2016. Getroffen door dit noodlot en een intens verdriet, hield hij een hartstochtelijk pleidooi tegen haat en wraaklust en riep hij op tot een ‘Jihad van Liefde’, ook de titel van het gelijknamige boek waarin David van Reybrouck zijn verhaal optekende. Voorafgaand aan de voorstelling vindt een inleiding plaats door VU-wetenschappers Yolande Jansen en Alina Jabbari. Na afloop is er een nagesprek met o.a. acteur Mohammed Azaay. Leden van VUvereniging krijgen korting op kaarten voor de voorstelling, let op: op=op.

Jihad van Liefde
Met zijn afkomst en achtergrond zijn racisme en uitsluiting Mohamed El Bachiri helaas niet vreemd. Na de aanslagen in Brussel is hij in de ogen van sommigen ook een potentiële dader. Desondanks laat hij zich na wat hem en zijn kinderen is overkomen niet meeslepen door de orkaan van (media)meningen die na de aanslagen ontstaat. In plaats daarvan doet hij een oproep tot liefde, als universele kracht die ons bindt. Zijn inmiddels beroemd geworden speech in het tv-programma De Afspraak beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie. De voorstelling Jihad van Liefde, gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is het confronterende en inspirerende verhaal van een gewone man die – getroffen door het noodlot – zich tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Meer informatie over de voorstelling vind je bij Cultuurcentrum Griffioen.

Inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling organiseert VUvereniging om 19.30 uur een inleiding door Yolande Jansen en Alina Jabbari. Naar aanleiding van Jihad van Liefde vertellen zij over hoe in verschillende religies de verbinding met de ander gezocht wordt. Hoe kan geloof, of levensbeschouwing, ons helpen om dichter bij elkaar te komen in plaats van ons verder te scheiden? 
Yolande Jansen & Alina JabbariYolande Jansen is bijzonder hoogleraar Humanisme in relatie tot religie en seculariteit aan de VU en doceert hier het vak ‘Building Interreligious Relations’. Hiernaast is zij universitair hoofddocent aan de UVA en geeft zij les op het gebied van politieke en sociale filosofie. 
Alina Jabbari is recentelijk afgestudeerd aan de VU als theoloog onder de specialisatie 'Peace, Trauma and Religion' en schreef haar scriptie over hermeneutiek en Islamitische bevrijdingstheologie. Daarvoor studeerde zij rechten en criminologie. Ze is freelance trainer voor Restorative Justice Nederland, is betrokken bij verschillende interfaith projecten en houdt zich specifiek bezig met dialoog tussen joden en moslims.

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling gaan we onder leiding van Louise de Koning, programmamaker van VUvereniging, in gesprek met elkaar. Hierbij zal ook acteur Mohammed Azaay aanschuiven.

DATUM & LOCATIE

[GEANNULEERD]