Babs Gons nieuwe Vrije Schrijver van de VU

Babs Gons wordt met ingang van 1 juni 2021 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij neemt het stokje over van Maxim Februari met wie de VU haar 140e verjaardag heeft gevierd.

10-06-2021 | 10:38

Babs Gons“Er is een groeiende behoefte vanuit de samenleving, vooral vanuit jongere generaties, aan andere verhalen, aan nieuwe stemmen. De VU heeft een geweldige diverse samenstelling van mensen uit alle windrichtingen. ik zou graag met studenten op zoek gaan naar manieren om een platform te bieden aan die hoognodige nieuwe verhalen, aan stemmen die we nu te weinig horen. En ook naar hoe de taal zich meebeweegt met deze ontwikkeling. Ik kijk er ontzettend naar uit om dit te onderzoeken en vooral ook heel erg te luisteren...”, aldus Gons over haar aanstelling.

Gons is de vijftiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Maxim Februari en eerdere Vrije Schrijvers zoals Arnon Grunberg, Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Gons’ aanstelling duurt een jaar.

“Babs Gons maakt vertellende gedichten die actuele vragen stellen in zeer toegankelijke en verrassende taal en vorm. Zij zet je aan het denken over protest, over culturele stilte, intieme relaties en discriminatie. Als Spoken Word artiest kan zij veel VU-studenten enorm aanspreken. De VU verheugt zich op haar komst!”, aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam.

Babs Gons is een Amsterdamse schrijver, performer, host en docent en de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Zij is vaste columnist van Het Parool. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië.

empty

[Foto: Angela Tellier]