Drie genomineerden Kuyper Challenge

Vorig jaar werd de Kuyper Challenge aangekondigd: een wedstrijd voor het beste ondernemersplan van VU-studenten, -promovendi of -alumni. Van de 66 inzendingen zijn er drie genomineerd om door te gaan naar de finale.

23-04-2021 | 12:43

In het project Mind Reality hebben Insan Firdaus en Finde Xumara hun expertise in biologische psychologie en softwareontwikkeling gebundeld om Myndful te ontwikkelen, een virtual reality app voor mensen met verslavingsproblematiek. Myndful creëert een virtuele omgeving waarin mensen worden getraind om hun impulsen te beheersen en veerkracht op te bouwen. Het proces kan door professionals op afstand worden gemonitord. ‘Als therapeut en voormalig verslaafde weet ik dat het opzoeken van hulp niet zo makkelijk is als mensen denken,’ legt Insan uit. ‘Ons doel is om behandeling zo makkelijk te maken als een knop indrukken.’
Het project Sonoptic van Cristian Dragomir biedt visueel gehandicapten mogelijkheden voor meer maatschappelijke en professionele integratie. Het device bestaat uit een bril met 3D-camera en een armband die informatie opvangt over de nabije omgeving door er naar te wijzen. De Sonoptic vertaalt geschreven teksten naar brailleschrift en geeft de gebruiker ruimtelijk bewustzijn. ‘Eén op de drie Europeanen heeft een visuele beperking,’ vertelt Cristian. ‘Het is onze burgerplicht om ze de tools te bieden om een beter hun weg te vinden in de samenleving.’
Tenslotte wil Team Huskki een monitoringsysteem en activiteiten-tracker, gericht op valpreventie bij ouderen ontwikkelen: de Huskki. In Nederland leiden valpartijen van ouderen dagelijks tot zeker dertig sterfgevallen of veroorzaken zwaar lichamelijk letsel. Husski is geschikt voor verzorgingshuizen en zorginstellingen. Niet alleen promoot de applicatie fitness onder ouderen, maar brengt ook risico’s in beeld en geeft dagelijks toegepaste feedback. Met Husski willen Harshil Paliwal en Saurabh Jain investeren in een gemeenschap waarin ouderen gelukkig, fit en onafhankelijk zijn.

De drie genomineerden krijgen een startsubsidie van 4000 Euro, een coachingstraject op maat en strijden voor de Kuyper Award van nog eens 5000 Euro.

De winnaar van de Kuyper Challenge wordt na de Abraham Kuyperlezing tijdens het Déjà VU zomerfeest op 10 juni bekend gemaakt.