Abraham Kuyper Lezing met Arnon Grunberg

Blinde gehoorzaamheid | 14 mei - 20:00 uur | wordt uitgezonden via videostream
De publicatie van Arnon Grunberg wordt 15 mei gratis toegestuurd als digitaal bestand aan iedereen die zich heeft aangemeld en aan alle medewerkers en studenten van de VU. De publicatie is in druk te bestellen voor € 10.


Als het nodig is verdedigen we onze democratische samenleving met geweld. Maar het geweld waarmee de staat de samenleving beschermt, maakt ook slachtoffers: soldaten worden uitgezonden naar oorlogsgebieden, mensen worden in gesloten instellingen geplaatst. 

Hoe denken en spreken we over deze moderne mensenoffers? Volgens religieuze verhalen was aartsvader Abraham bereid zijn zoon te offeren toen God het vroeg. Hij gehoorzaamde blind uit vrees en ontzag maar zonder te begrijpen waarom. Wat doet ons gehoorzamen aan ethiek, wet en gezag? Zijn we bang voor straf of hebben we een diepe angst voor wetteloosheid?
Vrije Schrijver Arnon Grunberg ging met de filosofische klassieker Vrees en beven van Kierkegaard onder de arm op onderzoek uit en liet zich daarbij bijstaan door studenten. Hij houdt dit jaar de Abraham Kuyper Lezing ‘Blinde gehoorzaamheid’. 

Auteur en voormalig Vrije Schrijver Christine Otten treedt op als presentator. Zowel Otten als Grunberg hebben een empirische manier van werken. Grunberg liet zich opsluiten in de gevangenis, Otten geeft er schrijfles en publiceerde hierover de roman ‘Een van ons’. 

Filosoof Victor Kal en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel reageren op de lezing. 

Grunberg gaat vervolgens in gesprek met Charlotte Bouwman. De jonge schrijfster en journaliste voerde maanden actie op het Binnenhof - en sinds het uitbreken van de coronacrisis vanuit haar eigen huis - tegen de lange wachtlijsten binnen de GGZ. Een strijdtoneel waar ook mensenoffers gebracht worden.

Grunberg nodigde Bastiaan Everink uit het programma muzikaal te verrijken. De wereldberoemde operazanger werd in de eerste golfoorlog als marinier uitgezonden.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is het programma van de Abraham Kuyper Lezing op 14 mei te zien via videostream. 

Bekijk het hele programma en meld je aan. Dan ontvang je op 14 mei een link naar de videostream.

Button (Groen) - Meld je aanChristine Otten vierkant
Jacqueline Bel vierkantVictor Kal vierkantCharlotte Bouwman vierkantBastiaan Everink vierkantVinod Subramaniam vierkant
Christine Otten
foto: Fjodor Buis
Jacqueline Bel

Victor Kal
foto: Maarten Kal

Charlotte Bouwman

Bastiaan Everink

Vinod Subramaniam


20.00 uur:
videostream toegankelijk

Presentator Christine Otten opent de zevende Abraham Kuyper Lezing.
Abraham Kuyper Lezing
Lezing door Vrije Schrijver Arnon Grunberg 'Blinde gehoorzaamheid' 
Reacties op de lezing 
Filosoof Victor Kal en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel reageren op de lezing.
Gesprek met Charlotte BouwmanGrunberg gaat in gesprek met de jonge schrijfster en journaliste Charlotte Bouwman over haar maandenlange actie tegen de lange wachtlijsten binnen de GGZ.
Gesprek over studentenprojectChristine Otten en Arnon Grunberg bespreken het studentenproject van de Vrije Schrijver. Studenten probeerden een preambule - een soort inleiding op de grondwet met daarin idealen, onderliggende filosofie en context - te formuleren.
Interview en muziek
Bastiaan Everink vertelt over zijn leven als marinier en operazanger. We luisteren naar een opname van een aria uit de opera ‘Hercules’ over het leven van Bastiaan Everink.
Blinde gehoorzaamheidRector magnificus Vrije Universiteit Vinod Subramaniam overhandigt het eerste exemplaar van het door Arnon Grunberg geschreven essay. Dit wordt gratis toegestuurd als digitaal bestand aan iedereen die zich heeft aangemeld en is te bestellen als boekje voor € 10. 
21.00 uur
Afsluiting van de Abraham Kuyper Lezing

Arnon Grunberg (1971) woont in New York. Nadat hij op zijn zeventiende van zijn middelbare school gestuurd was, schreef hij een imposant oeuvre. 

Voor zijn debuut ‘Blauwe maandagen’ kreeg hij de Anton Wachter Prijs. Vertaald in 13 talen, werd het een Europese bestseller. Ook de vele titels die hij hierna publiceerde kregen diverse prijzen, onder meer de AKO Literatuurprijs (tweemaal), de Gouden Uil (tweemaal), de F. Bordewijkprijs, de Libris Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs. In 2009 ontving hij de Constantijn Huygens Prijs voor zijn gehele oeuvre.

Grunberg was eerder verbonden aan de universiteiten van Delft, Wageningen en Leiden. Naast literair werk schrijft hij reportages, columns en essays voor kranten en tijdschriften uit vele landen. Hij onderzoekt zijn onderwerpen vaak van dichtbij. Zo bezocht hij een slachthuis en was hij ondergebracht bij Nederlandse militairen in Afghanistan. 

Hij reflecteert dit jaar als Vrije Schrijver op het thema Governance for Society, over de weerbaarheid van de democratie.

Meer over de Vrije Schrijver 

Arnon Grunberg
Arnon Grunberg

Met de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing door de Vrije Schrijver eert de Vrije Universiteit Amsterdam haar eigenzinnige oprichter. De Abraham Kuyper Lezing wordt georganiseerd in samenwerking met VUvereniging, de Faculteit der Geesteswetenschappen, en VU University Press

Kuyperjaar
Abraham Kuyper (1837-1920) stichtte 140 jaar geleden de Vrije Universiteit Amsterdam. 100 jaar na zijn dood verbinden zijn initiatieven nog altijd ideeën en acties die democratie, diversiteit en sociaal ondernemen steunen. In het komende lustrumjaar staat de inspiratie van deze belangrijke maatschappijvernieuwer centraal. Volg alle activiteiten vanaf mei 2020 op vu.nl/Kuyperjaar