WintertuinDe Vrije Wereld is een compact programma waarin verrassende gasten je anders doen kijken, de deuren openstaan voor nieuwe verhalen en studenten en wetenschappers bevlogen vertellen over hun werk.

Inspelend op de actualiteit heeft De Vrije Wereld elke maand een prikkelend thema. In een dik uur maak je kennis met verschillende gasten, van binnen en buiten VU en VUmc, vanuit wetenschap en cultuur. Zij delen hun ontdekking, ervaring of onverwacht inzicht. Na afloop kun je napraten met een drankje bij de bar.

De bijeenkomsten worden elke tweede donderdag van de maand georganiseerd van 16:00 - 17:15 uur in de Botanische Tuin Zuidas (v.h. Hortus VU).

DATA & ONDERWERPEN

13 juni: KLIMAAT OP HOL - zomerse temperaturen en smeltend ijs
met: Aardwetenschapper Simon Troelstra over warme middeleeuwen en kleine ijstijd;
        Oscar Widerberg (IVM) over het akkoord van Parijs, mondiale aanpak en klimaatdoelen met lef;
        Jaap de Jong (De Gezonde Stad) over klimaatoplossingen voor Amsterdammers;
        Anne Soldaat: muziek van Nederlands eigen gitaargrootheid met een milieukundige achtergrond.

9 mei: GENDER BLENDER: identiteit in de mix
met: Willemijn Krebbekx over het inslijten van man-vrouwbeelden
        Nienke de Bruijn en Romy van der Lee: waarom vrouwen nog steeds zijn ondervertegenwoordigd in de wetenschap
        Alex Bakker: de geschiedenis van transgenderzorg bij het VUmc
        Willem Wits: liedjes over man, vrouw en het gebied ertussenin.

11 april: GEEN STRESS - shout-out tegen burn-out
met: André van der Braak over mindfulness: van boeddhisme tot wetenschap
        Margot van de Weijer: de genetische factoren van ons welzijn
        Emile Metselaar: van stress tot bevlogenheid - prettige stress op de werkvloer
        Margot Merah: folkmuziek voor hoop en troost

14 maart: OP DE VLUCHT
met: Linda Polman - over haar nieuwe boek Niemand wil ze hebben

Adel AlBaghdadi - over zijn reis van Syrië naar Nederland en zijn WE Organization

Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law - studenten pleiten voor vreemdelingenrecht
        Nawras Altaki - ud-speler en zanger

14 februari: ALL YOU NEED IS LOVE?
met: De opmars van Valentijnsdag - Irene Strengs
        Tussen liefde en haat - Paul van Lange
        Tinderliefde - Zeph van Berlo
        Zang en Gitaar: Ewoud Kieft - de rauwe rafelrandjes van de romantiek

19 december: DE WARME KERSTEDITIE
met: Green Office VU - oplopende decembertemperaturen
        Jan Vollaard (NRC) - het ontstaan van 'White Christmas'
        NEWConnective - wat is kerst vandaag?
        VU-Kamerkoor - verrassende kerstliedjes

Mocht je al willen reserveren voor de toekomstige edities, dan kan dat door een e-mail te sturen naar vereniging@vu.nl.