De Kuyper Challenge

English

Winnaar Kuyper challenge is bekend!
Op donderdag 10 juni, tijdens het Déjà VU on the roof festival maakte rector Vinod Subramaniam de winnaar van de Kuyper Challenge bekend.

De genomineerden
Mr. Mind Reality   
Insan Firdaus en Finde Xumara hebben hun expertise in biologische psychologie en software ontwikkeling gebundeld om Myndful te ontwikkelen, een virtual reality app voor mensen met verslavingsproblematiek. Myndful creëert een virtuele omgeving waarin mensen worden getraind om hun impulsen te beheersen en veerkracht op te bouwen. Het proces kan door professionals op afstand worden gemonitord. ‘Als therapeut en voormalig verslaafde weet ik dat het opzoeken van hulp niet zo makkelijk is als mensen denken,’ legt Insan uit. ‘Ons doel is om behandeling zo makkelijk te maken als een knop indrukken.’

Insan Firdaus is cognitief therapeut en PhD kandidaat aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
Finde Xumara behaalde in 2016 zijn master AI en werkt als 3D developer.

Sonoptic   
Sonoptic biedt visueel gehandicapten mogelijkheden voor meer maatschappelijke en professionele integratie. Het device bestaat uit een bril met 3D-camera en een armband die informatie opvangt over de nabije omgeving door er naar te wijzen. De Sonoptic vertaalt geschreven teksten naar brailleschrift en geeft de gebruiker ruimtelijk bewustzijn. ‘Eén op de drie Europeanen heeft een visuele beperking,’ vertelt Cristian Dragomir. ‘Het is onze burgerplicht om ze de tools te bieden om een beter hun weg te vinden in de samenleving.’

Cristian Dragomir is masterstudent Computer Science aan de VU.

Team Huskki   
Husski is een monitoringsysteem en activiteiten-tracker, gericht op valpreventie bij ouderen. In Nederland leiden valpartijen van ouderen dagelijks tot zeker dertig sterfgevallen of veroorzaken zwaar lichamelijk letsel. Husski is geschikt voor verzorgingshuizen en zorginstellingen. Niet alleen promoot de applicatie fitness onder ouderen, maar brengt ook risico’s in beeld en geeft dagelijks toegepaste feedback. Met Husski willen Harshil Paliwal en Saurabh Jain investeren in een gemeenschap waarin ouderen gelukkig, fit en onafhankelijk zijn.

Saurabh Jain is Master’s Student Aritficial Intelligence aan de VU gespecialiseerd in Cognitive Science en Machine Learning.
Harshil Paliwal is masterstudent Business Infomatics aan de Universiteit Utrecht. 

En de winnaar is:
Mr. Mind reality
Vinod Subramaniam: 'Mr. Mind reality is een ambitieus project dat wordt aangestuurd door twee enthousiaste ondernemers die een uitstekende kennis hebben van de technische kerncompetenties achter het product dat zij willen ontwikkelen. Mocht hun methode zo efficiënt blijken als op grond van de theorie verwacht mag worden, dan krijgen zij een reële kans om aan te tonen hoe academisch ondernemerschap een positieve impact kan hebben op onze samenleving.'

Voorwaarden 
• De leiding van de startup is voor minimaal een derde in handen van VU-studenten, -alumni en/of –(ex-)promovendi. 
• De deelnemende (oud-)studenten en -promovendi zijn maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd of gepromoveerd aan de VU. 
• Het prijzengeld wordt uitgekeerd aan een rechtsvorm die geregistreerd staat bij de KvK en die tot doel heeft de startup te realiseren. 

Wat kon je winnen? 
De drie genomineerde startups ontvangen elk een startpremie van 4000 euro. De winnaar van de Kuyper Award wint nog eens 5000 euro. Daarnaast krijgt elke genomineerde startup een coachingstraject op maat. 
De nominaties, gekozen door een onafhankelijke vijfkoppige jury, werden tijdens het VU Nieuwjaarsgala op 28 januari bekend gemaakt. Tijdens de Abraham Kuyper Lezing in juni werd de winnaar bekend gemaakt. 

De jury 
• Ben Tiggelaar: gedragswetenschapper, internationaal spreker en auteur van managementboeken 
• Davide Iannuzzi: hoogleraar Experimental Physics en directeur van het Demonstrator Lab 
• Marry de Gaay Fortman: advocaat en partner bij Houthoff en oud-voorzitter van de Stichting Topvrouwen 
• Melvin Tjoe Nij: Founder van The Other Network en bestuurslid bij VNO-NCW Metropool Amsterdam
• Piek Vossen: hoogleraar Computational Lexicology & Terminology Lab (CLTL), Spinoza-laureaat en lid van de KNAW en het Network Instituut.

Doe inspiratie op! 
Ook ondernemingslust? De VU is de startplek geweest van bijzondere startups: van een zoekmachine die door middel van kunstmatige intelligentie razendsnel technologieën vindt voor bedrijven tot een huiswerkinstituut voor scholieren die het thuis niet breed hebben. Bekijk voor inspiratie de verhalen van Findest en Stichting Leren voor de Toekomst.

‘Ondernemers moeten de vrijheid voelen om afwijkende dingen te doen en vragen te stellen’, aldus managementgoeroe Ben Tiggelaar. Tiggelaar promoveerde aan de VU op een studie naar gedragsverandering in organisaties. Luister naar de adviezen van deze bestsellerauteur van managementboeken voor nuttige tips.

Kuyperjaar

De Kuyper Challenge is onderdeel van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan de verdere lustrumactiviteiten in het academisch jaar 2020-2021, die je kunt volgen op vu.nl/kuyperjaar.