De Kuyper Challenge

Loop jij al een tijd rond met een geweldig idee voor een startup, maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Grijp dan nu je kans! Overtuig de jury van de Kuyper Challenge en win startgeld en coaching.

English

Op de VU bruist het van de innovatieve ideeën, ideeën die kunnen uitgroeien tot succesvolle ondernemingen. Vanaf dit feestelijke jaar – waarin de VU haar 140ste verjaardag viert – stimuleren we meer dan ooit onze ondernemende studenten, alumni en (ex-)promovendi. Met de Kuyper Challenge zetten we een nieuwe stap in de richting van de VU als broedplaats voor startups en maken we waar wat al 140 jaar in ons DNA zit. Want ondernemende oprichter Abraham Kuyper startte niet alleen een universiteit, maar ook een krant, een nieuwe geloofsrichting en de eerste Nederlandse politieke partij.

Geef je startup op
Ben jij ook zo ondernemend? Meld je dan aan voor de Kuyper Challenge. Misschien gaat de allereerste Kuyper Award dan wel naar jouw startup! Aanmelden doe je zo:
stuur een one-page businessplan plus een filmpje van een minuut met de pitch van dit plan naar kuyperchallenge@vu.nl. Deadline is 1 december 2020. 

Voorwaarden 
• De leiding van de startup is voor minimaal een derde in handen van VU-studenten, -alumni en/of –(ex-)promovendi. 
• De deelnemende (oud-)studenten en -promovendi zijn maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd of gepromoveerd aan de VU. 
• Het prijzengeld wordt uitgekeerd aan een rechtsvorm die geregistreerd staat bij de KvK en die tot doel heeft de startup te realiseren. 

Wat kun je winnen? 
De drie genomineerde startups ontvangen elk een startpremie van 4000 euro. De winnaar van de Kuyper Award wint nog eens 5000 euro. Daarnaast krijgt elke genomineerde startup een coachingstraject op maat. 
De nominaties, gekozen door een onafhankelijke vijfkoppige jury, worden tijdens het VU Nieuwjaarsgala in januari bekend gemaakt. Tijdens de Abraham Kuyper Lezing in mei horen we wie de winnaar is. 

De jury 
• Ben Tiggelaar: gedragswetenschapper, internationaal spreker en auteur van managementboeken 
• Davide Iannuzzi: hoogleraar Experimental Physics en directeur van het Demonstrator Lab 
• Marry de Gaay Fortman: advocaat en partner bij Houthoff en oud-voorzitter van de Stichting Topvrouwen 
• Melvin Tjoe Nij: Founder van The Other Network en bestuurslid bij VNO-NCW Metropool Amsterdam
• Piek Vossen: hoogleraar Computational Lexicology, lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en The Network Insitute

Doe alvast inspiratie op! 
De VU is de startplek geweest van bijzondere startups: van een zoekmachine die door middel van kunstmatige intelligentie razendsnel technologieën vindt voor bedrijven tot een huiswerkinstituut voor scholieren die het thuis niet breed hebben. Bekijk voor inspiratie de verhalen van Findest en Stichting Leren voor de Toekomst

‘Ondernemers moeten de vrijheid voelen om afwijkende dingen te doen en vragen te stellen’, aldus managementgoeroe Ben Tiggelaar. Tiggelaar promoveerde aan de VU op een studie naar gedragsverandering in organisaties. Luister naar de adviezen van deze bestsellerauteur van managementboeken voor nuttige tips.

Kuyperjaar

De Kuyper Challenge is onderdeel van het feestelijke Kuyperjaar, waarin de VU haar 140ste verjaardag viert met verschillende activiteiten en met thema’s die de VU en Abraham Kuyper kenmerken: democratie, diversiteit en sociaal ondernemerschap. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan de verdere lustrumactiviteiten in het academisch jaar 2020-2021, die je kunt volgen op vu.nl/kuyperjaar.