2014: Rev. Mpho Tutu

Passing on the tradition of hope


Gespreksleiding: Markha Valenta 
In samenwerking met: r.k. spiritueel centrum De Boskant, Den Haag

Rev. Mpho TutuMpho Tutu, dochter van aartsbisschop Desmond Tutu, sprak over de traditie van geweldloosheid. Zij is anglicaans priester en directrice van het Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage in de Verenigde Staten.

Droom
Na de lezing van rev. Mpho Tutu ging auteur Désanne van Brederode in op de betekenis van de droom van Martin Luther King voor Nederland. “Nederland kan wel weer een droom gebruiken.” De Tutu hoogleraren vertelden over de rol van wetenschap bij het realiseren van de droom van aartsbisschop Tutu.

Over de sprekers
Rev. Mpho Tutu is Episcopal priest and is the Executive Director of the Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation. Rev. Tutu co-authored Made for Goodness with her father, Archbishop Desmond Tutu. She recently co-authored Tutu: The Authorized Portrait, with renowned journalist Alister Sparks. 
 
Désanne van BrederodeDésanne van Brederode is Nederlands schrijfster. Naast haar romans, waarin ze de tijdgeest op de hielen zit, schrijft en spreekt Van Brederode over levensbeschouwelijke onderwerpen. In het politieke televisieprogramma Buitenhof heeft zij een gesproken column.

Moderator Markha Valenta is Amerikanist aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gespecialiseerd op het gebied van religie en democratie, diversiteit en globalisering. In haar onderzoek vergelijkt ze ontwikkelingen op dit gebied in de VS, Nederland en India.

Hoogleraren van het Desmond Tutu Programme van Savusa: 
Eddy Van der Borght is Tutu hoogleraar verzoening aan de VU. Zijn onderzoek richt zich op de identiteit van religieuze samenlevingen in relatie tot hun vermogen tot verzoening en conflicten in Zuid Afrika. 
Marceline van Furth is hoogleraar in de Kindergeneeskunde bij het VUmc, waarbij ze zich richt op infectieziekten. Als Desmond Tutu Professor houdt ze zich bezig met de behandeling van tuberculeuze meningitis bij kinderen in Zuid-Afrika.