On The Roof Film Festival - terugblik 2012

De eerste editie

In 2012 werd het eerste Amsterdamse Film Festival op grote hoogte gehouden: On the Roof werd een feit.
Op vier avonden konden de bezoekers op het dak van de Vrije Universiteit genieten van inspirerende speelfilms, sprekers en videokunst over de leefbaarheid in metropolen. Met uitzicht op ons eigen Amsterdam.
Dit eerste festival werd georganiseerd in samenwerking met Cineville en The One Minutes.

Leefbare metropolen
Metropolen zijn de aanjagers van nieuwe ontwikkelingen binnen groene groei, duurzaam ondernemen, samenleven en veiligheid. De dynamiek van de metropool staat centraal in de eerste editie van On the Roofff. Iedere avond een nieuwe metropool: Mumbai, Buenos Aires, Johannesburg en Shanghai. Met een link naar de ambities van Amsterdam als metropoolregio.

Voorprogramma met Metropolitan Minutes
The One Minutes logoOnder leiding van change agent Kirsten van der Hul gaven wetenschappers en opinieleiders hun visie op de leefbaarheid in de metropool van die avond. Vanaf 20.00 uur werden er video's van één minuut vertoond, waarin kunstenaars een verrassende, poëtische of rauwe kijk geven op verschillende metropolen in de wereld.
      

Het programma

4 september: Metropool Mumbai

 • Voorprogramma: met o.a. Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam, over duurzaam ondernemen, innovatie en de creatieve industrie.
   
 • Film: Mumbai Dairies - Fragmenten uit het leven van vier mensen vormen een portret van de metropool Mumbai en haar inwoners. Ze worden met elkaar verbonden door verlangen, eenzaamheid en liefde.

Medianeras5 september: Metropool Buenos Aires 

 • Voorprogramma: met o.a. Hans Boutellier, auteur van De Improvisatiemaatschappij en hoogleraar Veiligheid en Burgerschap aan de VU, over virtuele netwerken en burgerschap.
   
 • Film: Medianeras - Argentijns drama over twee buren wier paden elkaar kruisen, maar die elkaar mislopen. Of?

6 september: Metropool Johannesburg

 • Voorprogramma: met o.a. actrice Hanna Verboom, over lokaal ondernemerschap en Gerard van Baar, managing director Holland Financial Center, over het financieren van groene groei.
   
 • TsotsiFilm: Tsotsi - Misdaadfilm over een meedogenloze jonge crimineel uit de sloppenwijken van Johannesburg die de zorg van een baby op zich neemt.

7 september: Metropool Shanghai

 • Code 46Voorprogramma: met o.a. Kenneth Manusama, docent Volkenrecht aan de VU, over collectieve veiligheid en privacy. 
   
 • Film: Code 46 – Futuristische film waarin de liefde tussen een verzekeringsagent en een fraudeur onmogelijk gemaakt wordt door de geordende maatschappij.

 

 

Partners