Terugblik 2013

Vrije Universiteit Amsterdam organiseerde, i.s.m. CineVille, van 3 t/m 6 september 2013 het On The Roof Film Festival, op het dak van de VU.
Vier avonden lang genoten onze bezoekers van inspirerende speelfilms en documentaires over natuur met als extraatje het prachtige uitzicht over Amsterdam. We kijken terug op een geslaagde week.

Natuur wordt nooit je beste vriend

On The Roofff-presentator Sarita Bajnath (eigenaar socratisch.nl) sprak de eerste avond met Jan Boersema (emeritus hoogleraar Milieukunde aan de VU) over de relatie mens en natuur. Voorkom een te romantisch beeld over de natuur, is zijn boodschap. Er is altijd een zekere spanning voelbaar. De nietigheid in de grote wildernis, is voor Boersema de mooiste natuurbeleving.  Deze heeft hij zelf ervaren in het gebied waar hoofdpersoon Christopher McCandless uit de film van de avond Into The Wild zijn laatste weken heeft doorgebracht.

Rol van natuurbescherming

Dierecoloog Nico van Straalen was te gast op de tweede avond. Volgens hem slaat de natuurbescherming de plank mis met betrekking tot het beschermen van de natuur. De natuurbescherming is te administratief geworden. Kunnen zij doordringen tot het groene hart dat in elke Nederlander aanwezig is? Alleen dan krijgt natuurbescherming weer het benodigde nieuwe draagvlak. Van Straalen beroept zich op een nieuw rapport van de Raad voor de Leefomgeving waarin staat dat het natuurbeleid dat gericht is op soorten aan herziening toe is. Een robuuster natuurbeleid is het credo. De film van de avond - Une hirondelle a fait le printemps – laat het (niet)romantische boerenleven in Frankrijk zien.

Het groene Amsterdam. Met een rondleiding door Geert Timmermans!

Vanaf het VU-dak heb je volop uitzicht over de natuur in de stad. Geert Timmermans, stadsecoloog van de Gemeente Amsterdam, was de derde avond te gast. Hij vertelde wat je allemaal ziet vanaf het dak. Naar schatting zijn er in Amsterdam zo’n 10.000 soorten natuur. Rijkelijk vertelde hij over het aanleggen van eekhoornbruggen tussen de Amstel en het Amsterdamse Bos en slechtvalken van Zuidas. Timmermans daagde het publiek uit om goede foto's te maken van eekhoorns op deze bruggen. Als tegenprestatie kreeg de winnaar een dag met hem mee door de Amsterdamse natuur.

Na zijn beeldende verhaal, volgde de indrukwekkende documentaire De regenmakers over de teloorgang van het Chinese milieu.

Speciale editie Filosofie op de Zuidas met Louise Fresco

VU-filosoof Ad Verbrugge ging in gesprek ging met hoogleraar duurzame ontwikkeling in internationale samenwerking Louise Fresco (Universiteit van Amsterdam). Zij vertelde veel achtergronden over voedsel en bewust consumeren. Vlees eten of aardbeien in de winter, het mag allemaal van Fresco als je je maar realiseert hoe het wordt geproduceerd. Bewust genieten van de natuur, was haar boodschap, dat samenvat in het motto: eten = weten = geweten. Na het voorprogramma vervolgde het programma van de avond met de afsluitende film van On The Roofff: Love & Fungi over twee geliefden die leven van het plukken van wilde paddenstoelen in New York.