Arnon Grunberg

Arnon Grunberg was van juni 2019 tot juni 2020 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij reflecteerde op het thema Governance for Society, over de weerbaarheid van de democratie.

Blauwe maandagenOver zijn aanstelling: 'Ik wil de VU niet anders benaderen dan dat ik een slachthuis heb benaderd, een psychiatrisch ziekenhuis of een hotel in Beieren. Het gaat mij om het in kaart brengen van menselijke verhoudingen, hun overlevingsstrategieën op de werkplaats en het decoderen van hun geheime codes".

Grunberg was de dertiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Annelies Verbeke en eerdere Vrije Schrijvers zoals Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Grunbergs aanstelling duurt een jaar. “De VU verheugt zich op een eigenzinnige kijk op de academie en het thema Governance for Society,” aldus Rector Magnificus Vinod Subramaniam. 

Arnon Grunberg (1971) woont in New York. Nadat hij op zijn zeventiende van zijn middelbare school gestuurd was, schreef hij een imposant oeuvre. 

FantoompijnVoor zijn debuut ‘Blauwe maandagen’ kreeg hij de Anton Wachter Prijs. Vertaald in 13 talen, werd het een Europese bestseller. Ook de vele titels die hij hierna publiceerde kregen diverse prijzen, onder meer de Anton Wachterprijs, de AKO Literatuurprijs (tweemaal), de Gouden Uil (tweemaal), de F. Bordewijkprijs, de Libris Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs. In 2009 ontving hij de Constantijn Huygens Prijs voor zijn gehele oeuvre.

Grunberg was eerder verbonden aan de universiteiten van Delft, Wageningen en Leiden. Naast literair werk schrijft hij reportages, columns en essays voor kranten en tijdschriften uit vele landen. Hij onderzoekt zijn onderwerpen vaak van dichtbij. Zo bezocht hij een slachthuis en was hij ondergebracht bij Nederlandse militairen in Afghanistan.   

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver was Grunberg de opvolger van Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Zijn aanstelling duurt een jaar.  

 
De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door VUvereniging en de Faculteit der Geesteswetenschappen, waar hij ook colleges geeft.


Goede mannenfoto Arnon Grunberg: © Sander Voerman