Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts was van 15 mei 2012 tot 1 mei 2013 de Schrijver Op Locatie. Ook kreeg zij de rol van VUsionair. In die rol heeft zij een bijdrage geleverd aan het jaarthema 2012/2013 van de VU: "Verbeelding gezocht!"

Universiteit als vrijplaats

Binnen het jaarthema heeft Kristien Hemmerechts speciale aandacht besteed aan de situatie van de docent in het academische onderwijs. De universiteit geldt als een vrijplaats voor denken en verbeelding. Hemmerechts heeft onderzocht in hoeverre voor wetenschappers de universiteit nog steeds als vrijplaats fungeert of kan fungeren.

Column oktober
'Korte maar diepzinnige mededeling' (Uitgesproken tijdens Dies Natalis) Lees verder

Activiteiten

Hemmerechts sprak tijdens de Opening Academisch Jaar en de Dies Natalis, startte discussies, en leverde een bijdrage aan colleges en workshops. Op verzoek van de faculteit der Letteren deed zij mee aan de populaire schrijvershuisbezoeken waarbij zij samen met studenten op bezoek ging bij een collega-schrijver voor een gesprek in diens woon- of werkkamer. Ook organiseerde Hemmerechts op 20 september 2012 de allereerste read-in op Nederlandse bodem.

Hemmerechts heeft tijdens de Kerstviering van de VU in 2012 het common reading/writing project aankondigd. Dit project voor medewerkers en studenten is in 2012 voor het eerst door de VU georganiseerd.

Biografie

Kristien publiceerde meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Ze ontving zowel de Belgische Staatsprijs als de Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre. Haar laatste roman Haar bloed verscheen dit voorjaar als uitvloeisel van haar deelname aan het project Schrijver Op De Afdeling, dat uitging van de afdeling Metamedica van VU Medisch Centrum.