Niña Weijers


 
Niña Weijers (Nijmegen, 1987) was de Vrije Schrijver van het academisch jaar 2015/2016. Weijers studeerde literatuurwetenschappen in Amsterdam en Dublin en schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!

Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer, is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos.
De Consequenties_omslagIn mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het won de Anton Wachterprijs 2014 en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil, en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk (Actes Sud) en Duitsland (Suhrkamp Verlag).

Persoonlijke reflecties

Als Vrije Schrijver reflecteerde Niña weijers onder andere op het thema verbinding. Ze trad op tijdens belangrijke momenten in het academisch jaar. Ook in andere publieke bijeenkomsten was ze te zien, waaronder het On The Roof Film Festival. In het Common Book project ging ze met studenten in gesprek over haar boek De Consequenties. Voor de Faculteit der Geesteswetenschappen gaf ze gastcolleges en organiseerde schrijvershuisbezoeken.       

Niña Weijers hield in 2016 als laatste activiteit in haar rol als Vrije Schrijver de Abraham Kuijper Lezing.

Eerdere Vrije Schrijvers

Weijers is de jongste Vrije Schrijver die de VU gehad heeft. Ze volgde Joost de Vries op. Daarvoor waren P.F. Thomèse, Kristien Hemmerechts, Ronald Giphart, Christine Otten, Renate Dorrestein, Marcel Möring en Abdelkader Benali als schrijver verbonden aan de VU. Bekijk hier de lijst met eerdere Vrije Schrijvers van de Vrije Universiteit.