P.F. Thomése

Thomese header

P.F. (Frans) Thomése was gedurende mei 2013 tot april 2014 de Vrije Schrijver. Hij debuteerde in 1990 met Zuidland, de bundel waarmee hij de AKO Literatuurprijs won. Sindsdien schreef hij veelvuldig geprezen romans, verhalen, essays en novellen. Zijn grote internationale doorbraak kwam met Schaduwkind (2003). 

Thomése hield tijdens de Opening Academisch Jaar een reflectie onder de titel: ‘Wat af is, is niet gemaakt’. Natuurlijke en goddelijke scheppingen kunnen af zijn, voltooid en volmaakt, maar menselijke maaksels en producten daarentegen, kunnen dat niet zijn.

Het jaarthema Maatschappij in de maak vormde het uitgangspunt bij veel van zijn activiteiten. Dat vulde Thomése onder meer in door met studenten samen zijn boek GrillroomJeruzalem te lezen. In de serie Verdieping op de Zuidas stelde hij het thema van geëngageerd schrijven aan de orde in gesprekken met geëngageerde collega-schrijvers A.H.J. Dautzenberg, Désanne van Brederode en Tom Lanoye.

Verder deed Thomése op verzoek van de Faculteit der Letteren mee aan de intussen vermaarde schrijvershuisbezoeken, waarbij de schrijver samen met studenten op bezoek gaat bij vier collega-schrijvers voor een gesprek in hun woon- of werkkamer. In de Leesclub sprak Thomése met studenten over drie van zijn favoriete boeken.

P.F. Thomése sloot het jaar af met het uitspreken van de eerste Abraham Kuyper Lezing. Met deze lezing eert de VU haar eigenzinnige stichter. De lezing onder de titel 'De Werkelijkheidsverbeteraar' is een pleidooi voor het voorlopige en het onvoorziene.

 

Aanbevolen boeken

In zijn leesclub besprak Frans Thomése enkele boeken die voor hem een voorbeeld zijn. Deze en andere literaire werken prijst hij kort aan in zijn lijst van aanbevolen boeken.

Verdieping op de Zuidas

In Verdieping op de Zuidas ging Vrije Schrijver P.F. Thomése in gesprek met geëngageerde collega-schrijvers. Deze driedelige serie vond plaats in het kader van het jaarthema Maatschappij in de maak van de Vrije Universiteit, waar P.F. Thomèse een jaar lang als Vrije Schrijver het gezicht bij vormde.
 
In de serie Verdieping op de Zuidas stelde hij het thema van geëngageerd schrijven aan de orde in gesprekken met geëngageerde collega-schrijvers A.H.J. Dautzenberg, Désanne van Brederode en Tom Lanoye.
 
In deze aflevering van Verdieping op de Zuidas in de VU Boekhandel spreekt P.F. Thomése met Désanne van Brederode, schrijfster en adviseur van het Syrische Comité:
 

 
In deze aflevering van Verdieping op de Zuidas in de VU Boekhandel spreekt P.F. Thomése met A.H.J. Dautzenberg, een gedreven provocateur die hypocrisie en conformisme aan de kaak stelt:
 
 

 

10 vragen aan de Vrije Schrijver

Lees hier welke 10 vragen aan P.F. Thomése gesteld werden.