2010: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein Schrijver op Locatie


Foto Renate DorresteinRenate Dorrestein was van 1 februari 2010 tot 1 februari 2011 Schrijver Op Locatie van de VU. empty

Activiteiten Renate Dorrestein

Dorrestein heeft het kerstgeschenk 2010 voor de VU geschreven: Pas goed op jezelf. Ze initieerde onder meer de klaagmuren , leverde bijdragen aan colleges en speelde een actieve rol bij de populaire schrijvershuisbezoeken. Daarbij ging zij samen met studenten op bezoek collega-schrijvers voor een gesprek in hun woon- of werkkamer. Als rode draad door haar activiteiten koos Dorrestein gekozen voor het thema ‘de imperfectie van de schepping’. Haar belevenissen kun je volgen op Dorresteins blog.

Het werk van Renate Dorrestein (1954 - 2018) wordt nationaal en internationaal geprezen. Haar ‘eigenzinnige en onweerstaanbare’ oeuvre is onderscheiden met de Annie Romein Prijs (nu: Opzij literatuurprijs). Op verzoek van de CPNB schreef zij in 1997 het Boekenweekgeschenk  Want dit is mijn lichaam en in 2008 bovendien het Boekenweekessay Laat me niet alleen. De Engelse krant The Independent noemde haar ‘een waarlijk moedige schrijfster’.

Dorrestein was eerder als writer-in-residence verbonden aan The University of Michigan in de VS, aan de Sorbonne in Parijs en aan de Universiteit van Leiden. Incidenteel verzorgt zij masterclasses creative writing, ondermeer aan de University of Minnesota in de VS.

Kijk voor meer informatie over Renate Dorrestein op www.renatedorrestein.nl.