Grey power 2.0.: “Op latere leeftijd staat liefde op een ander niveau.”

De tweede editie van Grey Power was weer een succes. Een verslag van het eerste debat door Ellen de Kok, stagiaire bij het VUmc. 

“In een volle Amstelzaal van VUmc ontving Frénk van der Linden dinsdagavond verschillende experts op het gebied van seksualiteit bij ouderen. Frénk van der Linden trapte de avond af met een anekdote over zijn jeugd en de seksuele voorlichting die hij kreeg. Hij was benieuwd hoe het publiek dacht over seks en stelde de vraag: "voor wie is seks betekenisloos?" Eén man stak zijn hand op.

GP2.0Foto258% ouderen is niet seksueel actief.
Onderzoeksdirecteur Martijn Huisman presenteerde feiten en cijfers van LASA (Longitudinal Aging Study Amsterdam). Recentelijk wordt er pas aandacht besteed aan seksualiteit bij ouderen, en de volgende cijfers kwamen naar voren uit onderzoek: 42% van de 60+-ers vindt seks belangrijk, 28% vindt het niet belangrijk en de overige 30% weet het niet. Op de vraag hoe ouderen hun seksuele leven ervaren kwamen de volgende resultaten: 5% ervaart het als heel onprettig, 21% neutraal en 32 % vindt seks een prettige ervaring. Dit betekent dus dat 58% niet seksueel actief is, aldus Martijn Huisman.

Liever eenGP2.0Foto3 boek
Schrijver Ivan Wolffers vertelde openhartig over zijn
prostaatkanker, de ziekenhuisbezoeken en hoe hij omgaat met seksualiteit. De ziekte had veel invloed op zijn beleving van seksualiteit. "Er veranderde wat, voorheen hield ik er van. Nu las ik liever mijn boek uit", zei Wolffers.

Liefde komt op een ander niveau
Seksverzorgende Marianne Knuist gaf een kijkje in haar dagelijkse werk. "Ik kom alles tegen in mijn werk qua seks, mijn oudste klant is zelfs 94 jaar." Frénk van der Linden haakte hierop in en vroeg aan het publiek of zij een seksverzorgende zouden inhuren als hun partner het niet meer kan. Er kwam een eerlijke reactie uit de zaal: "Liefde komt op latere leeftijd op een ander niveau, het is veel rustiger. Je accepteert samen dat dingen anders zijn geworden". Hierop kwamen instemmende geluiden.

MarionBloem2Niet van elkaar vervreemden
Auteur, Marion Bloem, sloot de avond af en vertelde over haar ouders. Dat zij het belangrijk vinden om niet lichamelijk van elkaar te vervreemden. Ze beschreef vervolgens op een beeldende manier hoe ouderen over seks denken.

Ga naar de pagina terugblikken voor de verslagen van de andere drie bijeenkomsten van Grey Power 2.0.