Terugblik: Actuele economie en Calvijn

Roelf Haan, econoom en theoloog, hield in Woerden een lezing over het (ver)dienmodel in de economie.
 
De kernvraag die hij het publiek voorgelegde was: Waar kies je voor?
Met drie voorbeelden uit het nieuws illustreert hij hoe een eenzijdig economisch groeidenken als vanzelfsprekend ons leven bepaalt en hoe de mens ondergeschikt is aan de economie.
Calvijn biedt een bijbelse invalshoek bij deze moderne economische manier van denken, voorbij de karikaturen die van hem bestaan en ook anders dan de manier waarop het protestantisme zich aanpaste aan het kapitalisme. Calvijn's denken is inclusief en gericht op een open levenshouding en humanistisch waar het concreet het (geestelijk) wel en wee van de ander wil bevorderen. Economie is de uitdrukking van de solidariteit tussen mensen, is dus ook ethiek die de gesloten levenshouding van de zelfzucht en onverschilligheid van een dogmatisch marktdenken vermijdt.
Deze opvattingen werden met humor en soms enige relativering bediscussieerd.
Wie meer wil lezen over dit onderwerp kan het boek Vergeten Vragen van Roelf Haan erbij nemen.

Over Roelf Haan
Roelf Haan is econoom en doceerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de theologische opleiding ISEDET in Buenos Aires, Argentinië. Als beleidsambtenaar werkte hij bij het Internationale Monetaire Fonds in Washington en de ministeries van financiën en buitenlandse zaken in Den Haag. Tussen 1985 en 1997 was hij algemeen directeur van de IKON in Hilversum.
 

  


In samenwerking met PKN Woerden.